Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Törpe Som

(Cornus pumila)

A somok sokoldalú cserjék, melyek közül egyes fajokat színes vesszőikért, szép, sok esetben tarka lombjukért, míg más fajokat mutatós virágzataikért ültetünk. A somok emellett sok esetben látványos terméseket is fejlesztenek, melyek többnyire mérgezőek ugyan, de a húsos som (C. mas) vagy a csillagsom (C. kousa) például ehető, s kifejezetten ízletes gyümölcsöket érlel.
A törpe som (C. pumila) egy alacsony bokrot képző, feltörő ágrendszerű lombhullató cserje, mely ritkán haladja meg a 1,5 méteres magasságot. Jellegzetes erezettel rendelkező levelei kihajtáskor vöröses árnyalatúak, később azonban némileg kizöldülnek. Ez a faj a somok azon csoportjába tartozik, melyek nélkülözik a látványos, nagyméretű murvaleveleket. Fehér virágokból álló ernyős virágzatai május-júniusban nyílnak, de díszértékük minimális. A virágokból időnként fekete bogyós termések fejlődnek, melyek mérgezőek, de a madarak számára kedvelt eleségként szolgálnak. Kellően sok napsütés mellett lombja az ősz folyamán a vörös harsány árnyalataiban pompázik. Hazánkban a kertészetek által forgalmazott törpe som többnyire nem ez a növény, hanem a selymes somnak (C. sericea) egy kompakt termetű, törpe növekedésű fajtája, a 'Kelseyi'.

Gondozása


Kevés törődést igénylő, teljesen télálló díszcserje, mely napos, félárnyékos helyet, valamint jó vízáteresztő képességű, tápanyagban mérsékelten dús talajt igényel. Kedveli a folyamatosan nyirkos talajt, de idősebb korban képes átvészelni a száraz időszakokat is. Ha túlzottan lúgos a talaj, akkor érdemes némileg savasítani azt ültetés előtt. Betegségek, kártevők ritkán károsítják, levélfoltosodás előfordulhat, de a lisztharmattal szemben kifejezetten ellenálló.

Szaporítása


Magvetéssel, illetve fás dugvánnyal. A magoknak 3-4 hónapos hideghatásra van szükségük a csírázáshoz, s vetés előtt érdemes eltávolítani a magokat körül ölelő húsos burkot.

Megosztás a Facebook-on
A A