Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Podagrafű

(Aegopodium podagraria)

A podagrafű májustól júniusig bőven nyíló fehér ernyős virágzata szép dísze a nyirkos talajú erdőknek csakúgy, mint az árnyékos, félárnyékos kertrészeknek. Ez az Ázsiában és Európában őshonos, tarackokkal terjedő lágyszárú évelő háromosztatú, mélyen szabdalt levelekkel rendelkezik, melyek dús levélszőnyeget képeznek, s melyek a virágok elhervadása után is mutatósak maradnak. A fiatalon világoszöld színű csipkés szélű levelek kihegyezett végűek, a fonákukon finoman molyhosak. Viszonylag magas növény, mely a neki tetsző élettérben rizómáival gyorsan terjed, s előfordulhat, hogy kiszorítja a kevésbé életképes lágyszárúakat. Igénytelen, könnyen nevelhető fagytűrő évelő, amellyel könnyen kitölthetők az árnyékos szegletek, lombhullató fák alatti területek feltéve, hogy a talaj némileg nyirkos. Erdős, ligetes kertekben igen romantikus hatást kelt, a 80-100cm magasan ringatózó laza virágtenger.
A 'Variegatum' (időnként helytelenül 'Variegata') népszerű fehér-tarka levelű változat, mely alacsony termetének és dús, attraktív levélzetének köszönhetően talajtakarónak is kiváló.

Gondozása


Átlagos, jó vízáteresztő képességű, üde kerti talajt igényel. Leginkább félárnyékos fekvésben érzi jól magát, de elviseli a napot és a mélyárnyékot is. Szívós és gyorsan szaporodó évelő, amely a betegségekkel és a kártevőkkel szemben is ellenálló. Erőteljes terjedése miatt nem érdemes évelőágyásba ültetni, mivel könnyen elnyomja a szomszédos növényeket.

Szaporítása


Tőosztással tavasszal vagy az ősz folyamán.

Megosztás a Facebook-on
Apiaceae (zellerfélék) > podagrafű
2
Podagrafű
Aegopodium podagraria
Podagrafű (Aegopodium podagraria)

Színváltozatok

Virágai fehérek, levélzete zöld vagy krémfehér-tarka

Kapcsolódó cikkek

Kövess minket a Facebook-on is!
A A