Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Gloxínia

(Sinningia speciosa)

A gloxínia vagy más néven csuporka a legkedveltebb virágos szobanövények egyike szerte a világon, hisz látványos selyemfényű virágai mellett nagy előnye az is, hogy kis termete miatt szinte bármely lakásban tartható. Ez a Brazíliából származó növény egy rövid szárú, tőlevélrózsás, gumós évelő, mely a nemesítőknek köszönhetően manapság számtalan színárnyalatban hozza hatalmas tölcséres virágait. A mélytorkú, sokszor fehérrel szegélyezett élénk színű virágok fodros szélűek, és a nyár folyamán folyamatosan nyílnak. A növény szőrözött ovális levelei sötétzöldek, melyek a tél folyamán fokozatosan lehullanak. Magassága kb. 30 cm.

Gondozása


Fényigényes növény, de direkt tűző naptól mentes helyre érdemes elhelyezni. Jó vízáteresztő képességű, savanyú talajt igényel. Vízigénye közepes, földjét folyamatosan nyirkosan kell tartani. Öntözésénél legyünk óvatosak, mert az a jó, ha sem a leveleket, sem a virágokat nem éri víz. A virágzási szakasz befejeződésével a növény levelei lassan sárgulni kezdenek, majd fokozatosan elhalnak. Ebben a periódusban már nem kell öntözni, hiszen a növény ekkor már nyugalmi periódusba kerül. A tél folyamán lehetőleg tartsuk 15-18 fokon, sötét helyen.

Szaporítása


Levéldugványokkal a nyári hónapokban, magról vagy a gumók leválasztásával tavasszal. Gumókkal való szaporításakor a gumókat úgy helyezzük el a virágföldbe, hogy a csúcsuk a talaj szintjével egy vonalba kerüljön. Lassan, fokozatosan öntözzük, majd a levelek kihajtása után már rendszeresen.

Megosztás a Facebook-on
Gesneriaceae (csuporkafélék) > gloxínia
2
Gloxínia

Színváltozatok

Piros, rózsaszín, lila, fehér

Kapcsolódó cikkek

Kövess minket a Facebook-on is!
A A