Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Vörös Alangfű

(Imperata cylindrica 'Rubra')

Bár gyakorta előnyben részesítjük a virágukkal díszítő növényeket, a díszfüveknek is van létjogosultsága a kertben, hiszen ezek a sok esetben kifejezetten igénytelen évelők finoman hajladozó levélzetükkel remekül oldják a kert merevségét.
Az alangfű, mely az indonéz alang-alang elnevezésből ered, egy Délkelet-Ázsiában és Afrika trópusi területein őshonos fűféle, amely a trópusi és szubtrópusi vidékek egyik legveszedelmesebb gyomnövényének számít. Az alapfaj erőteljes terjeszkedése annyi kárt okoz a természetes növényzetben és állatvilágban, hogy az USA-ban, ahol leginkább a déli államokban okoz problémát ez a növény, például tiltva van ennek a növénynek a behozatala, és sok állam külön rendeletben tiltja kereskedelemben történő forgalmazását.
A hazai kertészetek is forgalmazzák ezt a növényt, de csak a vöröses levelekkel díszítő, kevéssé invazív fajtáját, a 'Red Baron' néven is ismert 'Rubra' nevű kultivárt, melyet gyakorta az angol nyelvterületen használt "japán vérfű" névvel illetnek, ami azonban nem szerencsés, hiszen a vérfű elnevezés a magyar nyelvben a Sanguisorba nemzetség képviselőit hivatott leírni. Bár ez a fajta is rendelkezik az alapfajt jellemző föld alatt terjeszkedő gyöktörzzsel, a 'Rubra' csak lassan terjed, nem jelent igazi problémát.
Vöröses végű leveleivel az alangfű mindenképpen az egyik legkülönlegesebb díszfű, mely jól kombinálható erőteljesebb növekedésű évelőkkel csakúgy, mint más díszfüvekkel, ráadásul konténerben is szépen mutat. Az alangfűnek ez a fajtája elsősorban csak felálló leveleivel díszít, mert bár a nyár végén ritkán ezüstös bugavirágzatokat is fejleszt, azok nem túlzottan látványosak. Magassága nemigen haladja meg az 45-60cm-t.

Gondozása


Száraz és nedves körülmények között egyaránt jól fejlődik, ráadásul a félárnyékot is tolerálja, bár szép levélszínre csak sok napsütés mellett számíthatunk. Kedveli a tápanyagdús, folyamatosan kissé nyirkos, jó vízelvezető képességű talajt. Az alangfű enyhén fagyérzékeny hazánkban, ezért a tél folyamán nem árt takarással védeni az erősebb fagyokkal szemben. Kora tavasszal vágjuk vissza az elhalt leveleket és virágbugákat, más teendő nem igen akad. A betegségekkel és a kártevőkkel szemben ellenálló növény.

Szaporítása


Ezt a fajtát csak tőosztással lehet szaporítani.

Megosztás a Facebook-on
Poaceae (perjefélék) > vörös alangfű
2
Vörös Alangfű

Színváltozatok

Zöld leveleinek csúcsa vörös

Kapcsolódó cikkek

Kövess minket a Facebook-on is!
A A