Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Muskotályzsálya

(Salvia sclarea)

A muskotályzsálya karakteres külsejű kétnyári növény, mely Európa mediterrán régióiban és Észak-Afrikában őshonos. Neve valószínűleg a latin clarus (tiszta) szóból ered, s a középkor óta nagyra becsült gyógynövény hírében áll, melyet akkoriban elsősorban a szem különböző bajainak orvoslására használtak. A muskotályzsálya virágaiból és aromás leveleiből ma főleg értékes illóolajat nyernek ki, így kifejezetten e célból termesztik is, pl. Oroszországban és Franciaországban. Az édeskés, kellemesen mogyorós aromájú olajat főleg stresszoldásra és női bajok enyhítésére ajánlják, de a növényből készült teát emésztőszervi panaszokra is felhasználják.
Maga a növény felálló szárú, eléggé terebélyes habitusú, melyen tojásdad alakú, molyhos és erősen redős felületű levelek fejlődnek. Impozáns, halvány, rózsaszínes-lilás árnyalatú ajakos virágai júniusban és júliusban nyílnak. Bár kezdetben viszonylag lassan fejlődik, a nyár elejére magassága akár az 1m-t is elérheti. Mivel könnyen utánveti magát, ha egyszer ültetünk belőle, sokáig a kertünk vendége marad.

Gondozása


A muskotályzsálya napfény és melegigényes növény, amely ugyanakkor eléggé jól bírja a száraz körülményeket is. Jó vízáteresztő képességű közepesen tápanyagdús talajt igényel. Hazánkban teljesen télálló, de kötött talajban a túlzott mennyiségű téli csapadék károsíthatja. Betegségek, kártevők ritkán veszélyeztetik.

Szaporítása


Magról.

Megosztás a Facebook-on

Kapcsolódó cikkek

A A