Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Törpe Üstökliliom

(Eucomis 'Leia')

A mutatós tőlevélrózsát fejlesztő üstökliliomok eredetileg Dél-Afrika nedvesebb területeiről származó hagymás évelők, amelyek az elmúlt években egyre nagyobb népszerűségre tettek szert hazánkban is. Az üstökliliomoknak ez a változata, a 'Leia' vélhetően a zambéziai (E. zambesiaca) és a pettyegetett üstökliliom (E. vandermerwei) keresztezéséből ered, s az eredmény egy rendkívül attraktív, kompakt növekedésű dísznövény. Késő nyári, kora őszi virágzása alatt bíbor pettyekkel tarkított, merev szárakon hozza leginkább ananászra emlékeztető, karakteres megjelenésű virágzatait, melyek apró, fukszia színű, csillag alakú virágokból állnak. Azonban nem csak hosszantartó, enyhe kókusz illatot árasztó virágai, hanem fényes, hullámos szélű, finoman bókoló levelei is igen mutatósak. Igazán szép dísze lehet a kert egy félárnyékos szegletének, de könnyen nevelhető cserépben is, s virágai vágott virágnak is ideálisak. Magassága kb. 30cm.

Gondozása


Viszonylag igénytelen dísznövény, mely fényes, de a déli tűző napsütéstől védett helyet igényel. Semleges kémhatású, jó vízáteresztő képességű talajba ültessük, s gondoskodjunk róla, hogy a növekedési periódusban földjét folyamatosan kissé nyirkosan tartsuk. A növény leveleinek leszáradásával együtt csökkentsük az öntözést, s a következő tavaszig csak elvétve adjunk neki vizet. Noha ez a változat mérsékelten fagytűrő, a túl sok téli csapadék károsíthatja, ezért a tél folyamán érdemes hűvös, fagymentes helyen teleltetni. Betegségekkel és kártevőkkel szemben viszonylag ellenálló, de időnként megtámadhatják a viaszos pajzstetvek.

Szaporítása


Sarjhagymák leválasztásával, valamint leveleinek dugványozásával a kora nyár folyamán. Hagymáit körülbelül 8cm mélyre ültessük.

Megosztás a Facebook-on
Asparagaceae (spárgafélék) > törpe üstökliliom
2
Törpe Üstökliliom
Eucomis Leia
Törpe Üstökliliom (Eucomis Leia)

Színváltozatok

Rózsaszín

Kapcsolódó cikkek

Kövess minket a Facebook-on is!
A A