Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Erdélyi Májvirág

(Hepatica transsilvanica)

Az erdélyi májvirág egy rendkívül kedves megjelenésű rizómás évelő, mely a természetben elsősorban az üde, mészben gazdag talajú lombhullató erdők aljnövényzeteként fordul elő. A valamivel jobban elterjedt nemes májvirághoz (Hepatica nobilis) hasonlóan korai virágzású, így különleges liláskék virágaiban akár már március elejétől is gyönyörködhetünk. Noha a virágok színe legtöbbször a kék árnyalatait vonultatják fel, léteznek rózsaszín és fehér változatok is. Az erdélyi májvirág idővel sűrű kolóniákat képes létrehozni, ezért talajtakarónak is kiváló lehet a kert egy árnyasabb részében. A nemes májvirágnál egyértelműen termetesebb évelő, de könnyen megkülönböztető több szirmú, nagyobb méretű virágairól is, valamint arról, hogy fél-örökzöld levelei nem három, hanem jelentősen több részre osztottak. Az erdélyi májvirág kiválóan illik erdős-ligetes kertrészekbe csakúgy, mint árnyékos sziklakertekbe. Magassága kb. 15-20cm.

Gondozása


Kötöttebb talajhoz is viszonylag jól alkalmazkodó évelő, mely kedveli a humuszban, mészben gazdag talajt és a félárnyékos fekvést. Vízigénye közepes, a földjét érdemes folyamatosan nyirkosan tartani, ugyanakkor a nemes májvirágnál valamivel jobban tolerálja a szárazabb időszakokat is. Ha lehetőségünk van rá, akkor minden ősszel adjunk neki levélkomposztot. A bolygatást rosszul viseli. A csigák és meztelencsigák időnként problémát jelenthetnek.

Szaporítása


Magvetéssel vagy tavaszi tőosztással. A magoknak hideghatásra van szükségük és viszonylag lassan csíráznak, ezért előfordul, hogy nem hajtanak ki az első telet követően. Tartsuk észben, hogy tőosztás után viszonylag lassan alkalmazkodik a növény.

Megosztás a Facebook-on
A A