Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Karcsú Papagájlevél

(Alternanthera ficoidea)

A trópusokról származó lágyszárú évelő dísznövény, melynek elsősorban tarkalevelű, díszcsalánra emlékeztető fajtái hódították meg a növénytartók szívét. Ezt a hazánkban többnyire egynyáriként nevelt növényt már a viktoriánus korban is előszeretettel használták ágyások díszítésére, de szobanövényként is viszonylag népszerűvé vált. Maga a növény alacsony termetű, bokros növekedésű, ovális vagy lándzsa alakú levelei pedig sok esetben rózsaszínnel, fehérrel vagy sárgával tarkítottak. Élénkszínű leveleivel akkor is feldobja az ágyást, amikor éppen nem virágzik semmi, ezért mindenképpen érdemes néhány tövet elültetni belőle. Fehér, gömbszerű virágzatait késő ősszel, illetve a tél folyamán hozza, ezért csak átteltetett növények esetén figyelhetők meg, mindazonáltal igazi díszítőértékük nincsen. Legnépszerűbb változata a rózsaszínes levelű 'Partytime'. Magassága kb. 30-45cm.

Gondozása


A karcsú papagájlevél napfényigényes növény, melynek az élénk levélelszíneződéshez megfelelő mennyiségű napsütésre van szüksége. Tápanyagban gazdag, jó vízáteresztő képességű talajba ültessük, s gondoskodjunk róla, hogy földje folyamatosan nyirkos maradjon. Ha időnként kissé visszacsípjük, bokrosabb növényt nevelhetünk belőle. Fagyérzékeny növény, de világos, hűvös helyen átteleltethető. Kártevők és betegségek ritkán károsítják.

Szaporítása


A kertészeti változatokat elsősorban hajtásdugványokkal szaporíthatjuk. Palántáit csak a tavaszi fagyok elmúltával ültethetjük ki.

Megosztás a Facebook-on
Amaranthaceae (amarántfélék) > karcsú papagájlevél
2
Karcsú Papagájlevél

Színváltozatok

Az alapfaj levélzete zöld, a kertészeti változatok rendszerint tarkalevelűek.

Kapcsolódó cikkek

Kövess minket a Facebook-on is!
A A