Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Taskenti Trombitafa

(× Chitalpa tashkentensis)

Ha mediterrán, már-már trópusi hangulatú díszfát keresünk a kertbe, ez a növény jó választásnak bizonyulhat. A taskenti trombitafa egy különleges, nemzetségek közötti (ún. intergenerikus) hibrid, melyet a szívlevelű szivarfa (Catalpa bignonioides) és a fűzekre (Salix spp.) emlékeztető, ám azokkal rokonságban nem álló sivatagifűz (Chilopsis linearis) keresztezésével hoztak létre Üzbegisztán fővárosában.
Ez a bignóniafélék családjába tartozó lombhullató díszfa nagyméretű, hosszúkás, kihegyezett végű levelekkel rendelkezik, melyek között, ha szórványosan is, de egész nyáron át nyílnak a fodros szélű, trombita alakú virágok. Virágainak színe a halvány rózsaszíntől a fehérig terjed, de a tölcsér közepébe vezető erezet mindig sötétebb árnyalatú.
A taskenti trombitafa előnye, hogy viszonylag gyorsan nő, ráadásul akár 5-6 méteres fává is cseperedhet a mi éghajlatunkon is.

Gondozása


Napos, félárnyékos fekvést, valamint közepesen tápanyagdús, jó vízáteresztő képességű talajt igényel. A taskenti trombitafa mélyre hatoló karógyökereket fejleszt, ezért mély termőrétegű talajba ültessük. Fiatal korában rendszeres öntözést igényel, később azonban jól tolerálja a száraz időszakokat is. A taskenti trombitafa fiatal korában kissé fagyérzékeny, ezért a fagykárok minimalizálása érdekében ültessük védett fekvésbe. Ha egytörzses fának neveljük, akkor a sarjhajtásokat minél hamarabb távolítsuk el. Időnként előfordulhat lisztharmat, levélfoltosodás, valamint verticilliumos hervadás, de a levéltetvek és a pajzstetvek is károsíthatják.

Szaporítása


Dugványozással szaporítható. Mivel a taskenti trombitafa virágai sterilek, ezért nem fejleszt magokat.

Megosztás a Facebook-on
Bignoniaceae (bignóniafélék) > taskenti trombitafa
2
Taskenti Trombitafa
X Chitalpa tashkentensis
Taskenti Trombitafa (X Chitalpa tashkentensis)

Színváltozatok

Halvány rózsaszín, fehér

Kapcsolódó cikkek

Kövess minket a Facebook-on is!
A A