Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Őszi Vérfű

(Sanguisorba officinalis)

Magas termetű, terjedő tövű, lágyszárú évelő, mely érdekes formájú karmazsinvörös virágaival a nyár végi és az őszi kertekbe visz színt. A növény merev vékony szárai az ernyős verbénához hasonlóan majdnem csupaszok, ugyanakkor az elágazások csúcsán himbálózó hosszúkás formájú virágok nagyobb tömegben igen különleges hatást nyújtanak. Érdekességük, hogy a megnyúlt fejecskékben nyíló virágok hiányosak, mivel csak csészelevelek és a porzók alkotják. Zöld levelei hosszúkásak, fogazottak, s fonákjuk enyhén kékes-zöld árnyalatú. Virágzási ideje júliustól szeptember végéig tart. Nagyobb tömegben ültetve ágyáslazítóként kiváló szolgálatot tehet, de ültethetjük díszfüvek kísérőjeként is. Magassága az 1m-t is elérheti. Eredeti élőhelyein, nedves lápréteken és kaszálókon telepszik meg, ezért aszályos időszakokban a kertekben is meghálálja az öntözést.
Évszázadok óta gyógyfűként tartják számon és már a régi füvészkönyvekben is beszámolnak véralvadást segítő és sebforrasztó tulajdonságáról.

Gondozása


Napos fekvést, átlagos, jó vízáteresztő képességű talajt igényel. Ha hosszú aszályos időszakban nem öntözik, akkor a levele megbarnulhat. 4-6 évente érdemes tőosztással megifjítani a tövét, főleg akkor, ha nem akarjuk, hogy túlságosan elterebélyesedjen. Magról is könnyen újraveti magát.

Szaporítása


Tavasszal tőosztással vagy ősszel magról.

Megosztás a Facebook-on
Rosaceae (rózsafélék) > őszi vérfű
2
Őszi Vérfű
Sanguisorba officinalis
Őszi Vérfű (Sanguisorba officinalis)

Színváltozatok

Karmazsinvörös


Kapcsolódó cikkek

Kövess minket a Facebook-on is!
A A