Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Nemes Babér

(Laurus nobilis)

A nemes babért, ezt a fagyérzékeny, terebélyes örökzöld cserjét vagy kisebb fát a mediterrán régió minden részében ültetik a leveléért, mely kedvelt fűszer a világ sok táján. A fényes, bőrszerű levelek, melyet egészben teszünk levesekbe, mártásokba és sült húsokhoz, karakteres ízzel rendelkeznek, sőt még az illatuk is fűszeres a bennük lévő illóolajok, csersavak és keserűanyagok miatt. A babér a keresztény kultúrában a győzelem jelképe, s az ágaiból font koszorúval gyakran jutalmazták az arra érdemeseket az elmúlt évezredek során.
Mint növény, a mellett, hogy pozitív élettani tulajdonságokkal is rendelkezik, - étvágyjavító, vizelethajtó, emésztést segítő hatású - dísznövényként is gyakran ültetett cserje, mely akár dézsában, akár szabadföldben szép színfoltja lehet például az elegáns előkerteknek, de természetesen a fűszerkertet is díszítheti.
Maga a növény felálló ágrendszerű, sűrűn bokrosodó cserje, melynek felül fényes, alul matt, épszélű, de kissé hullámos levelei vannak. Az ovális formájú, keskeny, illatos levelek sűrűn borítják be a növényt, ezért a mediterrán területeken nyírott vagy nyíratlan sövényként is ültetik. Apró, csillag alakú halványsárga virágai a tavasz folyamán nyílnak, melyekből őszre zöld színű gömbölyű termések fejlődnek, amik később megfeketednek. Kifejlett magassága, melyet csak hosszú évek alatt ér el, akár 8-12 méter is lehet.

Gondozása


Napos, félárnyékos, lehetőleg a hideg szelektől mentes, védett helyet igényel. Tápanyagban gazdag, jó vízelvezetésű, enyhén savas, semleges vagy meszes talajban érzi jól magát. Konténerben is jól nevelhető cserje, melyet nyári metszéssel magas törzsű fácskává is alakíthatunk. Hazánkban némileg fagyérzékeny, de védett helyen, a mérsékelt fagyot is elviseli, noha levelei a hideg téli szelek hatására károsodhatnak.

Szaporítása


Nyáron félfás dugványokkal, ősszel magvetéssel.

Megosztás a Facebook-on
Lauraceae (babérfélék) > nemes babér
2
Nemes Babér
Laurus nobilis
Nemes Babér (Laurus nobilis)

Színváltozatok

Levelei sötétzöldek, virágai krémfehérek

Kapcsolódó cikkek

Kövess minket a Facebook-on is!
A A