Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Kékeslevelű Magyal

(Ilex x meserveae)

A magyal igazán sokoldalú cserje, mely örökzöld lombjával az állandóságot képviseli a kertben, mutatós terméseivel pedig színt visz a kopár téli tájba is. A kék vagy kékeslevelű magyal egy hibrid eredetű faj, mely a közönséges magyal (I. aquifolium) és a dísznövényként ritkán nevelt ráncoslevelű magyal (I. rugosa) keresztezése során jött létre. Lassú növekedésű, változatos habitusú cserje, mely fajtától függően lehet széles, gömb alakú csakúgy, mint kúpos, oszlopos növekedésű. Ez a sűrűn bokros cserje idővel a 3,5 méteres magasságot is meghaladhatja, de többnyire csak kb. 2,5 magasra nő. Jellegzetesen tüskés szélű levelei fényesek, kékeszöld színűek, kisebb méretűek, mint az elterjedt közönséges magyal esetében. Az átellenesen álló levelek sötétbordó hajtásokon fejlődnek, amelyek jó kontrasztot adnak mind a tavasszal nyíló apró fehér virágokhoz, mind a tűzpiros termések sokaságához. Mint a magyalok általában, a kék magyal is kétlaki, így termést csak akkor érlel, ha a nőivarú egyedek mellett legalább egy hímivarú példányt is ültetünk, mely azonban nem hoz termést.
A leggyakoribb nőivarú fajták között megemlíthető a 'Blue Girl', Blue Angel ('Conang'), a Blue Maid ('Mesid'), a Blue Princess ('Conapri'), valamint a sárga termésű Golden Girl ('Mesgolg'), míg az ismertebb hímivarú kultivárok között felsorolható a 'Blue Boy', a Blue Stallion 'Mesan', valamint a Blue Princess 'Conablu'. Ma már tarkalevelű változatai is léteznek (pl. a hímivarú 'Casanova') csakúgy, mint bronzvörös árnyalatú levelekkel díszítő fajta is (Little Rascal 'Mondo'). Jó, ha tudjuk, hogy termései az ember számára enyhén mérgezőek.

Gondozása


Rendkívül fagytűrő, nyírott sövényként és szoliterként egyaránt nevelhető díszcserje, mely legszebben ugyan napos fekvésben fejlődik, de az félárnyékot is tolerálja. Árnyékos helyen némileg elveszíti sűrűn bokros, kompakt habitusát, de ha nem megoldott a folyamatos vízellátás, akkor érdemesebb kerülni a teljes napot. Ültessük üde, jó vízáteresztő képességű talajba, s ha túl meszes a talaj, akkor savasítsuk azt némileg. Ha a levelek elsárgulnak, mialatt az erezet zöld marad, akkor a talaj túlzottan lúgos a növény számára. A kék magyal többnyire nem igényel metszést, legfeljebb alakítás céljából, melyre a legideálisabb idő a kora tavasz folyamán adódik, még az új hajtások megjelenése előtt. A pajzstetvek és a takácsatkák időnként megtámadhatják.

Szaporítása


Legegyszerűbben félfás dugványokról szaporíthatjuk a késő nyár vagy a kora ősz folyamán.

Megosztás a Facebook-on
Aquifoliaceae (magyalfélék) > kékeslevelű magyal
2
Kékeslevelű Magyal
Ilex x meserveae
Kékeslevelű Magyal (Ilex x meserveae)

Színváltozatok

Virágai krémfehérek, termései pirosak, ritkán sárgák


Kapcsolódó cikkek

Kövess minket a Facebook-on is!
A A