Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Piros Gyűszűvirág

(Digitalis purpurea)

A piros gyűszűvirág kétéves, erősen mérgező hatású növény, amelynek az első évben a levelei, a második évben pedig a virágos hajtásai fejlődnek ki. Magas, látványos növény, melynek hosszú színes virágfüzérei nyáron június-júliusban nyílnak. A gyűszűvirág a kötetlen stílusú falusi kertek kedvelt virága, s nem hiányozhat egyetlen tradicionális angol kertből sem. A karcsú, 80-120 cm-es virágszár egy nagy levélrózsából nő ki, s rajta nyílik sűrűn egymás fölött a számtalan csengettyű alakú, belül pettyezett virág. Különösen házfalak, kerítések mellett és más alacsonyabb virágok háttereként mutat jól. Egy-egy csoport kiültetésével fokozhatjuk a kert természetességének hatását, s a vadregényesség érzését.

Gondozása


Bár kétéves növények, élettartamát növelhetjük, ha a virágzás után visszavágjuk, jóllehet ez megakadályozza abban, hogy utánvesse magát. A legjobb félárnyékba, szórt fénybe ültetni, s üde, komposzttal dúsított, némileg nyirkos talajt biztosítani a számára. Lisztharmat, levélfoltosodás előfordulhat, de érdemes odafigyelni a levéltetvekre és a meztelencsigákra is.

Szaporítása


Magjai nagyon aprók, így érdemes némi homokkal keverni őket, mielőtt elszórnánk őket. Fontos, hogy ne takarjuk be a magokat teljesen földdel, mert fényen csíráznak. A megerősödött magoncok abszolút fagytűrők, s kisebb korukban még könnyű átültetni őket.

Megosztás a Facebook-on
Plantaginaceae (útifűfélék) > piros gyűszűvirág
2
Piros Gyűszűvirág
Digitalis purpurea
Piros Gyűszűvirág (Digitalis purpurea)

Színváltozatok

Krémszínű, halványsárga, rózsaszín, barackrózsaszín

Kapcsolódó cikkek

Kövess minket a Facebook-on is!
A A