Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Keleti Mák

(Papaver orientale)

Ez a növény igen feltűnő jelenség, akár hatalmas élénk színű virágait, akár zöld tojásdad bimbóit illetően. A szőrös tapintású bimbók felfakadása után, a kibomló narancsvörös krepp papírszerű szirmok széles kelyhet formálnak, melyeket jellegzetes sötét foltok tarkítanak, s amelyekből fekete porzók tömege emelkedik ki. A virágok felálló, levél nélküli szőrös száron ülnek, amelyek az 1m-t is elérhetik. Ha ki szeretnénk emelni a virág egzotikumát, akkor célszerű semleges színű szürkés-fehéres alacsonyabb növényekkel társítani. A díszpipacs jellegzetesen kora nyári virágzású évelő, amely azonban nem díszít sokáig. Nem érdemes nagyobb tömegben ültetni, mivel elvirágzása után a levélzete is visszafejlődik, s így sok üres hely maradna az ágyásban. A jellegzetes vörös virágú alapfajon kívül ma már szép számmal vannak más színű fajták is.

Gondozása


Napsütötte helyet, jó vízelvezetésű talajt igényel, és nem árt némi támasztékot biztosítani a hatalmas virágfejek számára. Az eső és az erős szél azonban még így is megviselhetik. Tápanyagban gazdag talajban, általában intenzívebb színű virágokat hoz, mint, ha sovány talajba ültetnénk.

Szaporítása


Tőosztással, dugványozással is szaporítható, és, ha hagyjuk, hogy a magjai beérjenek, elszórja azokat, és magától is szaporodik.

Megosztás a Facebook-on

Kapcsolódó cikkek

Papaveraceae (mákfélék) > keleti mák
2
Keleti Mák
Papaver orientale
Keleti Mák (Papaver orientale)
Évelő Díszpipacs

Színváltozatok

Narancsvörös, rózsaszín, fehér
Kövess minket a Facebook-on is!
A A