Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Vietnami Ujjasvirág

(Primulina tamiana)

Vietnamból származó, a csuporkafélék népes családjába tartozó örökzöld dísznövény, mely közeli rokonságban áll a hazánkban is nagy népszerűségnek örvendő afrikaiibolyával. Alacsony termetű évelő, melynek különleges szépséget a fényes, ovális levelek fölé emelkedő fehér, tölcsérszerű virágok adják, amelyek belső felükön lila csíkokkal tarkítottak. A kicsiny, légies virágtölcsérek meglepően karcsú szárakon nyílnak a tömött, törpe növekedésű afrikaiibolyáéhoz hasonló levélzet felett. Rokonaihoz képest viszonylag szabadon virágzó növény, így megfelelő fényviszonyok mellett évente akár többször is virágozhat a tavasz, a nyár és az ősz folyamán.
Korábban Chirita tamiana, illetve C. eberhardtii neveken tartották nyilván, de nemrégiben a nemzetség több tagjával együtt áthelyezték a Primulina nemzetségbe.

Gondozása


Könnyen nevelhető dísznövény, amely jól alkalmazkodik a levegő alacsony páratartalmához is. Némileg savas kémhatású, jó vízáteresztő képességű talajt, valamint fényes, de közvetlen napsütéstől mentes helyet igényel. Vízigénye viszonylag alacsony, az öntözések között hagyjuk, hogy földje kissé kiszáradjon. Óvakodjunk a túlöntözéstől! Erősen fagyérzékeny növény, ezért hazánkban csak szobanövényként nevelhető. Az elhervadt virágok folyamatos eltávolításával meghosszabbíthatjuk virágzását.

Szaporítása


Könnyedén szaporítható mind magvetéssel, mind levéldugvánnyal.

Megosztás a Facebook-on
Gesneriaceae (csuporkafélék) > vietnami ujjasvirág
2
Vietnami Ujjasvirág

Színváltozatok

Fehér virágai lila csíkokkal tarkítottak


Kapcsolódó cikkek

Kövess minket a Facebook-on is!
A A