Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Ametisztjácint

(Brimeura amethystina)

A jácintokkal (Hyacinthus) viszonylag közeli rokonságban álló Brimeura nemzetség mindössze három fajt foglal magába, melyek közül a legismertebb a Délnyugat-Európából származó ametisztjácint. Ez a kerti jácinthoz képest meglehetősen gracilisnak ható hagymás évelő 4-7 vékony, fűszerű levelet fejleszt, melyek fölött a tavasz vége felé kezdenek nyílni a vékony száron csüngő virágharangok. A virágok színe többnyire világoskék, sötétebb csíkkal a lepellevél közepén, de hófehér fajták is léteznek. Ez a kb. 20cm-es dísznövény szép éke lehet természethű, ligetes kertrészeknek, de árnyas sziklakertben, konténerben nevelve is jól mutat, habitusából fakadóan igazi szépsége azonban akkor mutatkozik meg, ha kisebb-nagyobb csoportokban ültetjük.

Gondozása


Az ametisztjácint kedveli a humuszban gazdag, jó vízelvezető képességű talajt, fényigényét tekintve pedig elsősorban napos és félárnyékos helyre érdemes ültetni. A növekedési időszakban folyamatosan nyirkos talajt kedvel, az ezt követő nyugalmi időszakban azonban csak elvétve igényel vizet, sőt a túl sok víz könnyedén hagymájának rothadásához vezet. Kártevők és betegségek ritkán károsítják.

Szaporítása


Legkönnyebben a fiókhagymák szétültetésével szaporíthatjuk, de magvetéssel is lehet. Hagymáit kb. 5cm mélyre kell elültetni az ősz folyamán.

Megosztás a Facebook-on
Asparagaceae (spárgafélék) > ametisztjácint
2
Ametisztjácint
Brimeura amethystina
Ametisztjácint (Brimeura amethystina)

Színváltozatok

Világoskék, fehér

Kapcsolódó cikkek

Kövess minket a Facebook-on is!
A A