Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Kerti Seprőfű

(Bassia scoparia f. trichophylla)

Nyári ciprusnak és kerti seprűfűnek is nevezik ezt a korábban Kochia scoparia f. trichophylla néven ismeretes egynyári dísznövényt, mely Japánban oly népszerű, hogy Hitacsinaka város 3,5 hektáros világhírű közparkjában évről évre teljes domboldalakat borít be. Neve egyértelműen utal felhasználására, hiszen kiszáradt hajtásaiból előszeretettel készítenek seprűt mind a mai napig. Maga a növény lágy szárú, rendkívül bokros növekedése miatt azonban metszés nélkül is kompakt, gömbölyded formát vesz fel, így egy szezon alatt kb. 60-100cm méter magasra nő meg. Noha a nyár második felében nyíló virágai jelentéktelenek, vékony, lándzsás levelei az ősz folyamán gyakorta narancsosra, majd bíborra vagy vörösre színeződnek, ami igencsak különlegessé teszi ezt az amúgy is karakteres megjelenésű egynyárit. Ültethetjük szegélynövénynek csakúgy, mint ideiglenes térelválasztónak, de különböző díszfüvekkel társítva is érdekes kompozíciót hozhatunk létre.

Gondozása


Igénytelen növény, mely kedveli a tápanyagban gazdag, üde talajt, valamint a sok napsütést. A talaj kémhatására nem kifejezetten érzékeny, de fontos hogy a talaj jó vízelvezető képességű legyen, mert pangó vízben gyökerei rothadásnak indulhatnak. Kártevők és betegségek ritkán károsítják.

Szaporítása


Magvetéssel márciustól, szabadföldbe azonban csak a tavaszi fagyok elmúltával vethetjük el. A magokat ne temessük be, mivel fényre van szükségük a csírázáshoz. A palánták kiültetésével várjunk a májusi fagyok elmúltáig.

Megosztás a Facebook-on
Amaranthaceae (amarántfélék) > kerti seprőfű
2
Kerti Seprőfű

Színváltozatok

Zöld levelei az ősz folyamán bíbor- vagy narancsvörösre színeződnek

Kapcsolódó cikkek

Kövess minket a Facebook-on is!
A A