Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Lisztes Berkenye

(Sorbus aria) VÉDETT!

A lisztes berkenye egy hazánkban is őshonos, védett lombhullató fa, mely viszonylag kis termete miatt kisebb kertekbe, előkertekbe is nyugodtan ültethető. Ez az 5-10m magas fa, esetleg nagyobb cserje könnyedén felismerhető vaskos, széles tojásdad leveleiről, melyek kétszeresen fűrészes szélűek, fonáki oldalukon fehéresen molyhosak. Levelei kihajtáskor a színi oldalon is szőrösek, de később kopaszodók. Sátoros virágzatait apró krémfehér virágok sokasága alkotja, melyek május-júniusban nyílnak. Bár virágai is rendelkeznek díszítőértékkel, a lisztes berkenye legfőbb értékét az azokat követő narancsvörös almatermések jelentik, melyek kis mennyiségben fogyaszthatóak is, de emberi fogyasztásra kevéssé alkalmasak.

Gondozása


A lisztes berkenye igénytelen fa, mely szépen fejlődik száraz, mészben gazdag talajokban is, jóllehet kedveli a tápanyagban gazdag, humuszos talajokat. Napfényigényes növény, de némi árnyékot tolerál, emellett a közepes mértékű városi légszennyezést is elviseli. Fiatal korban és tartós szárazság esetén érdemes öntözni, de vaskos, molyhos levélzetének köszönhetően alapvetően szárazságtűrő növény. Viszonylag sok kártevője ismert, melyek azonban ritkán okoznak jelentős kárt, a rózsaféléket fenyegető tűzelhalás viszont végzetes is lehet.

Szaporítása


Zölddugványról a kora nyár folyamán, oltással a tél folyamán, esetleg szemzéssel a nyár folyamán. Magról is szaporítható, de könnyen kereszteződik más berkenye fajokkal, így a magról nevelt növények egyes esetekben hibrid eredetűek is lehetnek.

Megosztás a Facebook-on
Rosaceae (rózsafélék) > lisztes berkenye
2
Lisztes Berkenye
Sorbus aria
Lisztes Berkenye (Sorbus aria)

Színváltozatok

Termései narancspirosak, virágai krémfehérek


Kapcsolódó cikkek

Kövess minket a Facebook-on is!
A A