Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Rózsás Akác

(Robinia hispida)

A hazai erdőállomány jelentős részét képező fehér akác (P. pseudoacacia) közeli rokona ez a kb. 3m magas cserje, mely előbbihez hasonlóan Észak-Amerikából származik. Lombhullató, erősen tarackoló cserje, melynek friss hajtásait sűrűn borítják a hosszú, vöröses-barna szőrök és pálhatövisek. A levélnyelek, a virágkocsányok és a termések szintén szőrösek, ezért angol nyelvterületen gyakorta nevezik "borzas akácnak" is. A növény levélzetét páratlanul szárnyasan összetett levelek alkotják, melyek 7-15 ovális levélkéből tevődnek össze. A rózsás akác igazi ékét a májustól nyíló, finoman lecsüngő virágfürtök adják, melyek a fehér akáctól eltérően, s nevének megfelelően a rózsaszín különböző árnyalatait vonultatják fel. A rózsás akác nem csupán szép dísznövény, de rézsű megkötésére, betelepítésére is ideális választás lehet.
Fehér akáccal alkotott hibridjei (Robinia x margaretta) is népszerű díszcserjék, melyek közül a Casque Rouge néven is forgalmazott 'Pink Cascade' a legelterjedtebb.

Gondozása


A rózsás akác a legkevesebb törődést igénylő cserjék közé tartozik, mivel jól bírja a szárazságot, sokféle talajhoz könnyedén alkalmazkodik. Ültetésénél részesítsük előnyben az üde, tápanyagdús tajat, de akkor sincs baj, ha ez nem adott, gyenge minőségű, száraz talajban is életképes. Elsősorban napfényes helyre való, de tolerál némi árnyékot, az erős szelektől azonban mindenképpen óvnunk kell, mivel ágai könnyen letörnek. A rózsás akác teljesen télálló hazánkban, de a hó súlya alatt gyakorta fordul elő károsodás. Kártevők, betegségek viszonylag ritkán okoznak jelentős problémát, de érdemes odafigyelni a lisztharmatra, a levélfoltosodásra, valamint a pajzstetvekre.

Szaporítása


A kertészetek gyakorta fehér akác alanyra oltva árulják, mivel így terjeszkedése jelentősen kevesebb problémával jár. Emellett magvetéssel vagy gyökérdugványozással lehet próbálkozni.

Megosztás a Facebook-on
Fabaceae (pillangósvirágúak) > rózsás akác
2
Rózsás Akác
Robinia hispida
Rózsás Akác (Robinia hispida)

Színváltozatok

Rózsaszín


Kapcsolódó cikkek

Kövess minket a Facebook-on is!
A A