Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Üstökös Csokrosinda

(Chlorophytum comosum)

Afrika déli részének trópusi éghajlatú területein őshonos évelő, mely manapság talán az egyik legelterjedtebb szobanövény szerte a világon. Gyors növekedése, jó alkalmazkodóképessége, mutatós, hosszanti csíkozású levelei egyaránt hozzájárulnak népszerűségéhez, ugyanakkor a növényen fejlődő sarjnövényekkel szaporítása is meglehetősen egyszerű. Az ívesen meghajló keskeny levelek sokasága, valamint a száron lógó fióknövények miatt szép dísze lehet függőkosaraknak, fali virágtartóknak, de fontos, hogy világos helyre helyezzük, mert levélszíneződése így lesz a legszebb. A fehérrel, olykor sárgával díszített vidám hangulatú lombozat határozottan üde hatást nyújt, míg a lecsüngő kicsiny sarjnövények még a monoton felületeket is légiessé, mozgalmassá varázsolják. Bár természetes környezetében merev száron nyíló apró fehér virágok is díszítik, szobanövényként ezzel csak ritkán, megfelelő benapozottság mellett találkozhatunk. A növény érdekessége, hogy kutatások szerint határozottan jó hatással van a zárt helyiségek levegőjére, mivel nagy arányban köti meg a felhalmozódott szén-monoxidot a levegőből.

Gondozása


Könnyen nevelhető szobanövény, mely kedveli a szórt fénnyel bevilágított, világos helyeket, ugyanakkor jól alkalmazkadik a kevéssé párás, hűvösebb helyekhez is. Öntözni mérsékelten, de rendszeresen kell, a téli időszakban azonban kevesebb vizet igényel. A túlöntözés vagy a túl száraz levegő hatására levelei megbarnulhatnak. Tápoldatozni csak a tavasztól őszig terjedő időszakban kell. Mivel erőteljes gyökérzetet fejleszt és gyorsan növekszik a kezdeti években, ezért viszonylag gyakorta kell nagyobb cserépbe ültetni vagy tőosztással több részre osztani. Átültetésére a tavasz a legkedvezőbb időszak. 7-10 foknál alacsonyab hőmérsékletű helyen ne tartsuk!

Szaporítása


A némelykor levegőben is gyökereket fejlesztő sarjnövényekkel vagy tőosztással. A gyökér nélküli sarjnövények vízbe helyezve rövid időn belül kigyökereztethetők. A sarjnövény képzéshez fontosak a rövid nappalok és a zavartalan, hosszú éjszakák. Legalább három hét szükséges ilyen körülmények között.

Megosztás a Facebook-on
Asparagaceae (spárgafélék) > üstökös csokrosinda
2
Üstökös Csokrosinda
Chlorophytum comosum

Színváltozatok

Zöld, fehértarka

Kapcsolódó cikkek

Kövess minket a Facebook-on is!
A A