Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Közönséges Vadgesztenye

(Aesculus hippocastanum)

A közönséges vadgesztenye egy termetes, ugyanakkor rendkívül mutatós lombhullató fa, melynek már egy-egy virágzó egyede is lenyűgöző látványt nyújt. Széles lombkoronát fejlesztő, idővel akár 20-30m magasra is megnövő díszfa, melynek igazi ékességét a tavasz második felében megjelenő hatalmas bugavirágzatok adják, melyek számtalan hosszúporzós virágból tevődnek össze. A kicsiny fehér virágokat kezdetben sárga, később pedig rózsaszín foltok tarkítják, olyannyira, hogy egyes változatok esetében, távolról nézve a bugák már-már világos rózsaszínnek hatnak. A közönséges vadgesztenyét azonban nem csak virágai teszik látványossá, hanem fűrészes szélű, nagyméretű, tenyeresen összetett levelei is. A virágokat az ősz folyamán fényes, barnásvörös termések követik, melyek ránézésre ugyan hasonlítanak a szelídgesztenye terméseire, de szaponin tartalmuk miatt enyhén mérgezőek, különösen éretlenül. Ez az alkaloida megtalálható a növény leveleiben is, s a lehulló levelekből kioldódó szaponin miatt a vadgesztenye allelopátiás hatással is rendelkezik, amely következtében a fák alatti területet viszonylag gyér növényzet jellemzi.
Szintén problémát jelent, hogy egy kártevő, a vedgesztenyelevél-aknázómoly, valamint egy gombás eredetű levélbarnító betegség miatt levelei hamar, sok esetben már a nyár derekára megbarnulnak és lehullnak, ami sajnos eléggé elcsúfítja a fákat. Tavaszi tündöklése miatt azonban mindenképp helye van a közönséges vadgesztenyének kertjeinkben, jelentős méretei miatt azonban leginkább csak nagyobb kertekbe javasolható. Népszerű változata a 'Baumannii', melyet hosszabban tartó, dupla virágokból álló virágbugái különböztetik meg az alapfajtól, valamint az, hogy nem hoz termést.

Gondozása


Napos, esetleg félárnyékos fekvést, valamint mély termőrétegű, lehetőleg tápanyagban gazdag talajt igényel. Vízigénye közepes, fiatal korban rendszeres öntözést igényel, később azonban jól bírja a szárazságot is csakúgy, mint a szennyezett városi levegőt. Gyökerei mélyre hatolnak, ezért viszonylag rosszul viseli az átültetést. Metszést az elhalt és beteg hajtások eltávolításán felül nem igényel. Túlzottan száraz körülmények között leveleinek széle megéghet, különösen szélnek kitett fekvésben. A vadgesztenyelevél-aknázómoly, a lisztharmat és a Guignardia aesculi okozta levélbarnulás veszélyeztetik.

Szaporítása


A kertészeti változatokat többnyire oltással szaporítják, de magról is szaporítható. A magokat minél hamarabb el kell vetni, mivel hamar elveszítik csíraképességüket.

Megosztás a Facebook-on
Sapindaceae (szappanfafélék) > közönséges vadgesztenye
2
Közönséges Vadgesztenye
Aesculus hippocastanum
Közönséges Vadgesztenye (Aesculus hippocastanum)

Színváltozatok

Fehér, később halvány rózsaszínes


Kapcsolódó cikkek

Kövess minket a Facebook-on is!
A A