Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Széleslevelű Csillagmeténg

(Amsonia tabernaemontana)

A télizöldfélék (Apocynaceae) családja számos jól ismert dísznövényt foglal magába, úgymint a meténget (Vinca), a selyemkórót (Asclepias), a hazánkban egynyáriként nevelt rózsameténget (Catharanthus roseus), a szobanövényként elterjedt viaszvirágot (Hoya), valamint a balkonok és teraszok elmaradhatatlan leandereit (Nerium oleander), pagodafáit (Plumeria) és tölcsérjázminjait (Mandevilla). Noha a télizöldfélék családjába tartozó legtöbb faj a Föld melegebb vidékeiről származik, van néhány igazán mutatós faj, amely a mi éghajlatunkon is évről évre megörvendeztet minket visszatérésével. Ilyen például a hazánkban még kevéssé ismert széleslevelű csillagmeténg, mely egy Észak-Amerikából származó terjedő tövű évelő. Bokros felépítésű, termetes dísznövény, melynek feltörő szárain április végétől a nyár elejéig nyílnak a csillag alakú, jellegzetesen világoskék virágok. A növény levelei lándzsásak, az alapfaj esetén viszonylag szélesek, ugyanakkor keskeny levelű változata (var. salicifolia) elterjedtebb. A levelek egész nyáron át mutatósak maradnak, az ősz folyamán pedig sárgás árnyalatot kapnak, noha a levélelszíneződés nem olyan erőteljes, mint más fajok esetén. Magassága kb. 90cm, de létezik törpe, mindössze 45cm-es változata is ('Montana').

Gondozása


A széleslevelű csillagmeténg egy hálás dísznövény, melynek néhány évre szüksége van a megerősödésre, később azonban a szárazabb időszakokat és a kompetitív növényeket is elviseli. Napos és félárnyékos helyre is ültethetjük, jóllehet napos helyen erőteljesebb a virágzása. Vízigénye közepes, kedveli a folyamatos kissé nyirkosan tartott talajt, különösen napos fekvésben. Árnyékosabb helyen vagy túlzottan tápanyagdús talajban némileg felnyurgulhat, ilyenkor célszerű visszavágni a virágzás elmúltával. A növény szára tejnedvet tartalmaz, mely szem- és bőrirritációt okozhat, ezért gondozásakor viseljünk kesztyűt. Lassú növekedése miatt a töveknek nincs szükségük fiatalító célú tőosztásra. Kártevők és betegségek ritkán károsítják.

Szaporítása


Legegyszerűbben talán tőosztással szaporíthatjuk, jóllehet a fásodó gyökérzet átvágása problémás lehet. Emellett próbálkozhatunk még magvetéssel és kora nyári szárdugványozással is. A magoknak hidegre van szükségük a csírázáshoz, ezért a magokat vetés előtt rakjuk a hűtőbe 2-3 hétig.

Megosztás a Facebook-on
Apocynaceae (meténgfélék) > széleslevelű csillagmeténg
2
Széleslevelű Csillagmeténg
Amsonia tabernaemontana
Széleslevelű Csillagmeténg (Amsonia tabernaemontana)

Színváltozatok

Világoskék

Kapcsolódó cikkek

Kövess minket a Facebook-on is!
A A