Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Szúrós Akácia

(Acacia paradoxa)

Az Acacia paradoxa, vagy korábbi nevén Acacia armata egy Ausztráliában őshonos örökzöld cserje, mely természetes környezetében akár a 3-4 méteres magasságot is elérheti, azonban a mi éghajlatunkon ritkán haladja meg az 1-1,5 métert. Ez a különleges szépségű fagyérzékeny dísznövény a kora tavasz folyamán tömegével hozza gömbformájú, sárga, mimózaszerű, molyhos virágait, melyek kellemesen édes illatot árasztanak. Virágaik hasonlósága miatt a népnyelvben gyakorta illetik az akácia fajokat a "mimóza" elnevezéssel, ez azonban téves. A bokrosodó habitusú cserje sűrűn elágazó ágait teljes hosszában apró tüskék borítják, melyek óvatosságot igényelnek a gondozás során. A kengurutövis, vagy másnéven szúrós akácia érdekessége, hogy ovális, fiatal korukban finoman szőrözött levelei valójában módosult levélnyelek.

Gondozása


Napfényigényes növény, mely savas, esetleg semleges kémhatású, jó vízáteresztő képességű talajt igényel. Vízigénye közepes, földjét tartsuk folyamatosan kissé nyirkosan. Erősen fagyérzékeny növény, mely teleltetést igényel hűvös (kb. 10 fokos), világos helyiségben. A tél folyamán vízigénye csökken. Minden második tavasszal, a virágzás elmúltával érdemes átültetni. Időnként megtámadhatják a takácsatkák.

Szaporítása


Félfás dugvánnyal a tavasz folyamán, illetve magvetéssel. Magvetés előtt a magokat egy fél napig áztassuk meleg vízben. Amely magok feldagadnak, azokat azonnal ellehet ültetni, a többinél pedig meg kell próbálni eltávolítani a magburkot.

Megosztás a Facebook-on
Fabaceae (pillangósvirágúak) > szúrós akácia
2
Szúrós Akácia

Színváltozatok

Sárga

Kapcsolódó cikkek

Kövess minket a Facebook-on is!
A A