Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Clusius-tulipán

(Tulipa clusiana)

A Közép-Ázsiában őshonos botanikai, vagyis vadon termő tulipánok elsősorban korai virágzásukkal és virágaik megkapó színkombinációival hívják fel magukra a növényszeretők figyelmét. A Charles de l'Écluse botanikusról elnevezett Clusius-tulipán is a a botanikai tulipánfajok egyik szép képviselője, mely eredetileg Iránban, Pakisztánban, Afganisztánban, a Himalája hegység nyugati lejtőin őshonos, ugyanakkor Dél-Európában is eléggé elterjedt növény.
Ez a kétszínű szirmokkal büszkélkedő télálló hagymás évelő áprilisban nyílik, s általában csak napsütésben nyitja ki belül krémfehér, kívül piros szirmait. Ha a virág szélesre kinyílik, láthatóvá válik a fehér szirmok sötétlilás közepe is. Levelei párhuzamosan szálasak, szürkészöldek. Csoportjai nem csak kerti ágyásban, de lombhullató cserjék tövében, sziklakertekben is nagyon üdén hatnak. Magassága 35-40 cm.

Gondozása


Jó vízáteresztő képességű, inkább laza, mint kötött szerkezetű talajt, napos fekvést igényel. Lúgos vagy semleges kémhatású talajban, hideg szelektől védett fekvésben fejlődik kielégítően. Elvirágzása után a leveleit hagyjuk elsárgulni, ne vágjuk le őket zölden. Kártevők ritkán károsítják.

Szaporítása


Elsősorban a sarjhagymák leválasztásával és szétültetésével érdemes szaporítani.

Megosztás a Facebook-on
A A