Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Tövises Lepényfa

(Gleditsia triacanthos)

A tövises lepényfa egy Észak-Amerikából származó termetes lombhullató fa, melynek ma már elsősorban csak tövis nélküli formáját (G. triacanthos f. inermis) telepítik, mivel hosszú, merev tövisei súlyos sérüléseket okozhatnak. Ez a gyakorta terebélyes, ugyanakkor laza koronát fejlesztő fa a fehér akáchoz hasonlóan a pillangósvirágúak családjába tartozik, levelei tavasszal viszonylag későn hajtanak ki, ősszel korán lehullanak. Egyszeresen vagy kétszeresen, szárnyasan összetett levelei megannyi kicsiny levélkéből állnak, ősszel sárgára színeződnek, mielőtt lehullnának. Virágai május-júniusban lecsüngő füzérvirágzatokban nyílnak, barnászöldek, időnként egyivarúak, díszértékük nincsen. A virágokat az ősz folyamán hosszú, lapos, csavarodó hüvelytermések követik, melyek éretten sötétbarnák. Az alapfaj tövisei kisebb-nagyobb csomókban fejlődnek a törzsön és az ágakon, vesszőkön egyaránt.
A tövises lepényfa magassága a 30m-t is meghaladhatja, de ez fajta függő.
Léteznek sárgászölden kihajtó fajták is (pl. 'Sunburst'), melyek az év előrehaladtával azonban folyamatosan sötétednek. Egyes fajtái nem vagy alig teremnek, ezek alkalmasabbak közterületeken.

Gondozása


Igénytelen, jó alkalmazkodó képességű fa, melynek azonban sok fényre van szüksége. Kedveli a tápanyagdús talajt, de bármilyen jó vízáteresztő képességű talajban szépen fejlődik. Jól tolerálja a szélnek kitett helyeket, a szárazságot és a szennyezett városi levegőt is. Metszést a beteg és elhalt hajtások eltávolításán felül nem igényel. A takácsatkák és a lepényfa-gubacsszúnyogok megtámadhatják, rosszabb esetben rákosodás is előfordulhat.

Szaporítása


A kertészeti fajtákat vegetatívan szaporítják, elsősorban oltással. Magvetéssel is szaporítható.

Megosztás a Facebook-on
Fabaceae (pillangósvirágúak) > tövises lepényfa
2
Tövises Lepényfa
Gleditsia triacanthos
Tövises Lepényfa (Gleditsia triacanthos)

Színváltozatok

Levelei zöldek, egyes fajtáknál sárgászöldek

Kapcsolódó cikkek

Kövess minket a Facebook-on is!
A A