Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Liliomfa

(Magnolia)

Feltűnően nagyvirágú cserje vagy kisebb fa, melynek szépsége leginkább szoliterként érvényesül. A tavasszal, még lombfakadás előtt nyíló liliomra emlékeztető fehér vagy pasztellszínű virágai lebilincselően makulátlanok és igazi ékei a még kissé kopár kertnek. A magnóliák története igen régre nyúlik vissza, hisz Kínában a buddhista szerzetesek már több mint ezer éve termesztik, mert úgy vélik, a fácskák fehér virágai a tisztaságot szimbolizálják.
Vannak örökzöld és lombhullató fajai is, azonban hazánkban inkább az utóbbiak terjedtek el, mivel ezek jobban bírják az itteni klímát, noha védett fekvésben az örökzöld M. grandiflora is képes átvészelni a zord teleket. Származása okán a liliomfa a meleg nedves éghajlatot kedveli, de szélvédett melegebb helyeken a kevésbé érzékeny fajok nálunk is télállóak, még akkor is, ha egy-egy keményebb tél meg is viseli őket némiképp.
Érdekességük, hogy húsos szirmú virágaik beporzásáról a bogarak gondoskodnak, mivel kialakulásukkor a méhek még nem jelentek meg. A magnóliák legalábbis kezdetben bokorszerűen fejlődnek, a föld felett nem sokkal elágazva, nagyméretű fordított tojásdad bőrnemű leveleik pedig nem sokkal a virágzás után hajtanak ki. Mivel e cserjék általában nem túl nagytermetűek, találhatunk közöttük olyanokat is bőven, melyek nem nőnek 3-4 m-nél magasabbra (Magnolia stellata, Magnolia liliiflora), ezért kisebb kertekbe vagy előkertekbe is ideális választás lehet. Bár a talajra és a nedvességre eléggé érzékenyek, érdekes módon a szennyezett városi klímát meglepően jól tolerálják.

Gondozása


Napos, félárnyékos fekvést, tőzeggel dúsított, enyhén savas kémhatású, jó vízelvezetésű földet igényel. Szélcsendes, védett helyen fejlődik a legszebben, és érdemes azt is tudni róla, hogy érzékeny gyökerei igen sérülékenyek, ezért rosszul tűri az átültetést. Száraz tavaszon, nagy nyári melegben bőséges öntözést igényel, s a legjobb az, ha esővízből felfogott lágy vízzel öntözzük. A fiatal példányok tövét az első néhány évben a fagykárok elkerülése érdekében érdemes fenyőkéreggel betakarni télire. Metszeni nem kell.

Szaporítása


Magvetéssel vagy bujtással.

Megosztás a Facebook-on
A A