Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Hármaslevelű Kúszóka

(Cissus alata)

A hármaslevelű kúszóka, avagy délszőlő kiváló ámpolna növény, mivel hosszan leomló hajtásai és fényes zöld, hármasan összetett levelei így érvényesülnek a legszebben. Ez a kedvelt, viszonylag igénytelen szobanövény nem igényel sok gondoskodást, így érdemes megpróbálkozni a nevelésével a levéldísznövények kedvelőinek. Maga a növény Dél-Amerikában őshonos, mérsékelten erőteljes növekedésű, kacsokkal kapaszkodó kúcsócserje, mely a szőlők családjába tartozik. Eredeti élőhelyén mutatós termést is hoz, szobanövényként tartva azonban "csak" dúshatású sötétzöld leveleivel díszít. A vékony szárakon fejlődő feltűnő erezetű levelek fonákja kihajtáskor molyhos felületű, ezüstös árnyalatú. 50-60 cm-nél kifejletten sem nő magasabbra.
A kereskedelemben Cissus rhombifolia és Rhoicissus rhomboidea neveken is gyakorta találkozhatunk ezzel a növénnyel, mely utóbbi valójában egy hasonló megjelenésű, de kereskedelemben nemigen kapható növény.

Gondozása


Tápdús, jó vízáteresztő képességű talajt, szűrt fényt, mérsékelten meleg hőmérsékletet igényel. Túlöntözni nem szabad, mert hajlamos a gyökérrothatásra, különösen a téli időszakban, amikor is csökkenteni kell az öntözését. Túlöntözés esetén hajlamos ledobni a leveleit. Kártevőkre viszonylag kevéssé érzékeny, de a takácsatkák időnként megtámadhatják. A téli időszakban se tegyük ki 10 foknál alacsonyabb hőmérsékletnek.

Szaporítása


Dugványozással.

Megosztás a Facebook-on
Vitaceae (szőlőfélék) > hármaslevelű kúszóka
2
Hármaslevelű Kúszóka

Színváltozatok

Levelei zöldek, hazánkban rendszerint nem hoz termést.

Kapcsolódó cikkek

Kövess minket a Facebook-on is!
A A