Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Gránátalma

(Punica granatum)

A gránátalma dísznövényként is ültethető nagyobb cserje, esetleg kisebb termetű fa, mely akár az 5m magasságot és a 3m szélességet is elérheti. Hosszú életű növény, amely néhány száz évig is élhet. Nyugat- és Közép-Ázsiában, valamint a Földközi-tenger térségében őshonos, de védettebb déli és keleti fekvésű helyeken hazánkban is meg lehet próbálkozni a nevelésével.
A gránátalma ősidők óta a termékenységet és a bőséget szimbolizálja, s ez a szívmelengető szépségű gyümölcs épp úgy kivívta az istenek elismerését, mint a földi hatalmasságokét. A keresztényeknél virága és termése egyaránt a szeretetet szimbolizálta. Latin neve a híres pun almára, és a termésében található gránátszínű, vörösesen fénylő gyümölcshúsra utal.
Lombhullató cserjéje maga is tetszetős, amit érdemes házfal közelébe vagy a kert egy védett zugába telepíteni. A bokor fényes ovális levelei sűrűn állnak a rövid levélnyeleken, különleges, narancs-piros színű, elnyújtott tölcsér alakú virágai pedig júniusban nyílnak a hajtások végein. Termése gömb alakú, éretten narancssárgás, napos oldalán sötétpirossal mosott. Mérete a bokor korától is függő, de átlagosan őszibarack nagyságú lehet. Kemény héja alatt fehér puha hártyában sok sötétpiros beágyazódott mag található. A rekeszes sok magvú bogyótermések édeskés, savanykás ízűek. Hazánkban inkább a telt virágú díszváltozatok terjedtek el, de kaphatók gyümölcstermő változatok is, ezek azonban szimpla virágúak. Törpe növekedésű, kompakt változata (var. nana) szintén népszerű dísznövény.

Gondozása


Jó minőségű, humuszban gazdag, laza vagy középkötött talajban érzi magát a legjobban, de kopárabb meszes talajon is megél. Védett, napos helyre ültessük, ahol a téli hideg szelek kevésbé tudják károsítani. Nem vízigényes, de ha konténerben neveljük, akkor rendszeres öntözést igényel. Az edényes növények télen hűvös helyiségben, 0-5 fok körüli hőmérsékleten nagyon jól áttelelnek.

Szaporítása


Dugványozással, tősarjakkal, esetleg megvetéssel.

Megosztás a Facebook-on
Lythraceae (füzényfélék) > gránátalma
2
Gránátalma
Punica granatum
Gránátalma (Punica granatum)

Színváltozatok

Narancspiros, krémfehér, ritkán cirmos

Kapcsolódó cikkek

Kövess minket a Facebook-on is!
A A