Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Fehér Som

(Cornus alba 'Sibirica')

Az 1800-as évek végén nemesítették ki ezt a 'Westonbirt' néven is ismert fehér, avagy tatár som kultivárt, melyet elsősorban élénk vörösre színeződő vesszői miatt tartanak értékes dísznövénynek. Ez a metszés nélkül 2-2,5 métert elérő lombhullató cserje április végétől kora nyárig lapos bogernyőben hozza apró, fehér virágait, melyek nem kifejezetten látványosak. A virágokat már júniusban fehér termések sokasága követi, melyek őszbe nyúlóan fejlődnek, s melyeket a madarak előszeretettel fogyasztanak. Termései kezdetben zöldek, később pedig a világoskék színen át jutnak el a végső törtfehér színig.
Látványosan erezett lombja az őszi időszakban időnként élénk vörösre, bíborra színeződik, s a levelek lehullását követően megmutatkoznak a színes vesszők is, melyek különösen a hófödte tájban mutatnak szépen.

Gondozása


Napsütötte vagy félárnyékos fekvésbe ültessük, napos helyen azonban bővebben virágzik és terem, s őszi levélelszíneződése is látványosabb ilyen körülmények között. Kedveli a tápanyagban gazdag, folyamatosan kissé nyirkos, de nem túlzottan kötött talajt, alkalmazkodó képessége azonban igen jó. Metszeni nem feltétlenül szükséges, a megújulás érdekében néhány évente érdemes minden negyedik-ötödik öreg vesszőt talajszintig visszavágni. Ha csak színes vesszőiért ültetjük, akkor ennél radikálisabb metszést is végrehajthatunk, mivel az új hajtások a legszínesebbek. Betegségek, kártevők ritkán károsítják, de száraz körülmények között leveleinek pereme megbarnulhat.

Szaporítása


Fás dugványokkal, de ideális körülmények között tarackokkal is terjed.

Megosztás a Facebook-on

Kapcsolódó cikkek

Cornaceae (somfélék) > fehér som
2
Fehér Som
Cornus alba Sibirica
Fehér Som (Cornus alba Sibirica)
Vörösvesszejű Fehér Som
Tatár Som

Színváltozatok

Virágai és termései fehérek, krémfehérek, vesszői vörösek
Kövess minket a Facebook-on is!
A A