Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Keskenylevelű Ezüstfa

(Elaeagnus angustifolia)

A keskenylevelű ezüstfa egy Nyugat- és Közép-Ázsiából származó nagyobb cserje, esetleg kistermetű, kb. 8-10m magas fa, mely egyike hazánk legelterjedtebb özönnövényeinek. Ez az a növény, amelyet az emberek többnyire olajfaként ismernek Magyarországon, a valódi olajfa (Olea europaea) azonban egy, a mediterrán térségben őshonos örökzöld fa, mely hazánkban kevés helyen él meg a szabadban. A keskenylevelű ezüstfát egykor előszeretettel ültették, mivel ideális szélfogó, ráadásul remek méhlegelő, erőteljes terjedése miatt azonban kiszorítja az őshonos flóra elemeit. Ez a cserje könnyen felismerhető a göcsörtös, időnként tüskés ágrendszeren csüngő keskeny, érdes tapintású levelekről, melyek a pikkelyszőröktől ezüstösen fehérek, különösen a fonáki oldalon. A bókoló, fűzszerű levélzet miatt olajfűzként is ismeretes ez a növény, jóllehet nem áll rokonságban a valódi füzekkel (Salix spp.). Késő tavasszal a levélhónaljakban nyílnak apró, sárga virágai, melyek bár nem rendelkeznek különösebb díszítőértékkel, erőteljes illatuk miatt mégis kedveltek. A virágokat őszre beérő tojásdad termések követik, melyek nem csupán a madarak számára jelentenek táplálékot, de az ember számára is ehetőek. A barnás színezetű, lisztes textúrájú, fanyar ízű termésekből lekvár vagy gyümölcskocsonya készíthető.
Hazánkban invazív növény!
Ültetése nem javasolt!

Gondozása


Bármilyen nem túlzottan árnyékos helyen életképes, akár olyan helyeken is, ahol száraz és szegényes a talaj, vagy éppen magas a talajvíz. Erőteljes terjedéséhez hozzájárul gyors növekedése és viszonylag hosszú élettartama is. A keskenylevelű ezüstfa jól tolerálja a nyári hőséget, a mészben gazdag talajt és az erősebb szeleket is. A kertben gondoskodást gyakorlatilag nem igényel. Levélfoltosodás időnként előfordulhat, de többnyire problémamentes cserje.

Szaporítása


Sarjakról is szaporodik, de terjeszkedése elsősorban magról történik. Dugványai lassan gyökeresednek. A magról nevelt egyedek kb. 3 éves koruktól hoznak virágot és termést.

Megosztás a Facebook-on
Elaeagnaceae (ezüstfafélék) > keskenylevelű ezüstfa
2
Keskenylevelű Ezüstfa
Elaeagnus angustifolia
Keskenylevelű Ezüstfa (Elaeagnus angustifolia)

Színváltozatok

Levélzete ezüstösen fehér, virágai belső felükön sárgák


Kapcsolódó cikkek

Kövess minket a Facebook-on is!
A A