Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

8 érdekesség, amit érdemes tudnod a mikulásvirágról

Manapság a mikulásvirág a téli ünnepkör egyik legnépszerűbb virágos szobanövénye, mely a hagyományos piroson kívül, krémszínben és a rózsaszín különböző árnyalataiban is kapható. Virágzata, amely feltűnő fellevelei miatt díszes, az újabb nemesítéseknek köszönhetően dús, csavart formájú, de akár márványosan mintázott is lehet. A nagyobb, szélesen bokros fajták mellett, pedig egyre inkább divatba jöttek, a kicsi miniatűr változatok is, melyek akár kedves, szimbolikus ajándéknak is beválnak.


Mivel száraz levegőjű szobában levelei könnyen lehullanak és így felkopaszodik a növény, sokan félve vásárolják meg őket, pedig nedves kavicságyra fektetve, világos helyre állítva sokáig, akár két hónapig is megőrizhetjük szépségét, egzotikus pompáját.
Ez a látványos növény, mely Mexikó fennsíkjairól származik valóban fényes karriert futott be az elmúlt száz év alatt, hisz szinte az egész világon a karácsony egyik szimbólumává vált. Nézzünk róla néhány érdekességet:

1.A mikulásvirág Mexikóban már a 16. század óta összefonódik a karácsonnyal, mivel a legenda szerint egy szegény sorban élő kislány, nem tudván más ajándékot venni Jézus születésnapjára, angyali sugalmazásra az út szélén szedett gyomokat helyezte az oltár elé, melyekből gyönyörű karmazsin színű mikulásvirágok fakadtak.
2.Mivel a mikulásvirág is a kutyatejfélék népes családjába tartozik, ezért a növény szára toxikus tejnedvet tartalmaz, melytől a gyerekeket és a házi kedvenceket óvni kell!
Krémszínű fajta (Euphorbia pulcherrima 'Pearl')
3.A korabeli azték indián törzsek sokrétűen használták ezt a növényt, melyet a tisztásággal azonosítottak. Latexszerű tejnedvéből lázcsillapítót, elszíneződő felleveleiből pedig vörös festéket nyertek ki.
Fácskává cseperedett mikulásvirág
4.Eredeti élőhelyén, ez a fagyérzékeny cserje akár 4 méteresre is megnőhet, ezért Közép-Amerikában előszeretettel díszítik vele a kerteket és parkokat.
Csavart változat (E. pulcherrima 'Winter Rose Early Marble')
5.A növény természetes változatából, mely alapjában véve elég ritkás ágrendszerű, egy amerikai növénynemesítő, nevezett Paul Ecke fejlesztette ki a ma is népszerű bokrosabb, kompaktabb változatot, melyet oltás segítségével ért el. Ez a fejlesztés oly sikeresnek bizonyult, hogy az Ecke család ma is a világ mikulásvirág termesztésének kb. felét adja.
Mályvaszínű fajta (E. pulcherrima 'Plum Pudding')
6.Mivel a mikulásvirág ún. rövidnappalos növény, fellevelei csak akkor színesednek meg, ha a termesztésük során naponta legalább 12 órát sötétben tartják őket, imitálva természetes élőhelyének fényviszonyait.
Vörös virágtenger egy üvegházban
7.Az Amerikai Egyesült Államokban olyan nagy népszerűségnek örvend, hogy saját nemzeti nappal is rendelkezik, melyet minden év december 12.-én ünnepelnek. Évente több mint 65 millió példányt értékesítenek belőle, ami a legnépszerűbb cserepes virágos növénnyé teszi az USA-ban.
8.Az angol nyelvterületen használt nevét (poinsettia) az első mexikói amerikai nagykövetről, Joel Roberts Poinsettről kapta, aki először ismertette meg ezt a növényt hazájával 1825-ben.
Megosztom:

Ajánló

Újdonságok

Botanikaland a Facebook-on!
A A