Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Vadkörte

(Pyrus pyraster)

A népnyelv vackorként ismeri ezt a nemes körtével (P. communis) közeli rokonságban álló fajt, mely hazánk lombhullató erdeiben is gyakori látvány. A vadkörte egy felnőtt korában akár 20m magasra is megnövő, hosszú életű díszfa, melynek legidősebb példányai néhány száz éves kort is megérnek. Zárt állományban nyúlánk, megfelelően nagy térállásban azonban széles, kerekded koronát fejleszt, a növény lombozata viszonylag laza. Levelei kerekdedek vagy széles tojásdadok, színi oldalukon bőrszerűen fényesek, a levélnyél hosszúsága pedig gyakorta meghaladja a levéllemezét. Sátorozó fürtökbe tömörülő virágai áprilisban, enyhébb telek után március végétől nyílnak a lombfakadással együtt. Bíborszínű portokkal díszített hófehér virágai valósággal elborítják a fa laza koronáját, s bár ez idő tájt már számos más díszfa is virágzik, a vadkörte is kiváló választás lehet a kertbe, különösen akkor, ha előnyben részesítjük a hazai flóra képviselőit. A vadkörte őszre beérő termései gömbölyded alakúak, 2-3 cm átmérőjűek, ehetőek, de fanyar ízűek.

Gondozása


Mészkedvelő, alapvetően szárazságtűrő díszfa, mely nem csak hosszú életű, de gyors növekedésű is. Fiatal korban tolerál némi árnyékot, később azonban kifejezetten fényigényessé válik. A városi szennyezett levegő nem okoz problémát, de mint a rózsaféléket általában, a vadkörtét is sok kártevő és betegség támadhatja meg (pl. molylepkék, gubacsszúnyogok, levéltetvek, valamint levélfoltosodást és levélrozsdát okozó gombák).

Szaporítása


Magvetéssel. A magoknak hideghatásra van szükségük a csírázáshoz. A magról nevelt növények kb. 5-6 év múlva virágoznak először.

Megosztás a Facebook-on
Rosaceae (rózsafélék) > vadkörte
2
Vadkörte
Pyrus pyraster
Vadkörte (Pyrus pyraster)

Színváltozatok

Virágai fehérek

Kapcsolódó cikkek

Kövess minket a Facebook-on is!
A A