Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Vékony Hanga

(Erica gracilis)

Dél-Afrikából származó örökzöld törpecserje, melyet hazánkban többnyire egyéves növényként tartanak. Bokros felépítésű dísznövény, melynek felfelé törő ágait valósággal beborítják az apró, rózsaszín vagy fehér, harang alakú virágok, azonban a legtöbb hangával ellentétben virágzása nem a tél végére és a tavaszra esik, hanem ősszel van a fénypontja.
Rendkívül hasonló felépítése és azonos virágzási periódusa miatt könnyen összetéveszthető egyik közeli rokonával, a csarabbal (Calluna), ám a vékony hanga könnyen felismerhető tűszerű levélzetéről, s nagyobb, gömbölydedebb virágairól.
Erősen fagyérzékeny növény, viszont az egész tél folyamán megtartja bokros formáját és virágait, melyek csak lassan fakulnak ki. Hazánkban végső magassága ritkán haladja meg a 30-40cm-t.

Gondozása


Napos vagy félárnyékos helyen tartsuk, széltől védett helyen. A legtöbb hangához hasonlóan savas vagy semleges talajra van szüksége, viszont ha egyévesként tartjuk, akkor ez nem fontos szempont. Vízigénye meglehetősen nagy, ezért még a tél alatt sem árt némileg öntözni a fagymentes időszakokban. Ha szobanövényként tartjuk, akkor hűvös, világos helyen átteleltethetjük, s tavasszal a virágzás után visszametszve ösztönözhetjük a bokrosodásra.

Szaporítása


Légbujtással vagy földfelszíni magvetéssel, szaporítása azonban szakértelmet kíván.

Megosztás a Facebook-on
Ericaceae (hangafélék) > vékony hanga
2
Vékony Hanga

Színváltozatok

Rózsaszín, piros, fehér


Kapcsolódó cikkek

Kövess minket a Facebook-on is!
A A