Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Mezei Juhar

(Acer campestre)

Hazánkban is előfordul ez a közepes termetű lombhullató fa, melyet lassú növekedés, és terebélyes, a talajhoz közel elágazó korona jellemez. Sűrű, gömbölyded lombkoronáját tenyeresen osztott, lekerekített végű levélkékből álló levelek alkotják, melyek más hazánkban elterjedt juhar fajokéhoz képest viszonylag kisméretűek. A levelek színi oldala fényes, sötétzöld, a fonáki rész azonban szőrözött, világosabb árnyalatú. Sárgászöld színű bugavirágzatai május-júniusban nyílnak, jelentéktelenek, akárcsak az azokat követő vöröses ikerlependék termések, melyek éretten barnára színeződnek.
A legtöbb juharral ellentétben kiváló nyírott sövény is nevelhető belőle, de utcai sorfának is ideális. Lombja az ősz folyamán sárgára színeződik, különösen sok napfény mellett. Bár a kereskedelemben ritkák, de léteznek vörösen kihajtó (pl. 'Royal Ruby') és tarka levelű fajtái is (pl. 'Carnival'). A mezei juhar átlagos, városi körülmények között ritkán nő 10-15m-nél magasabbra.

Gondozása


A mezei juhar kevés gondoskodást igénylő fa, mely a kötöttebb talajokat ugyanúgy tolerálja, mint a szárazabb talajtípusokat. Fiatal korban rendszeres öntözést igényel, később könnyen átvészeli a tartós szárazságot is. A mezei juhar jól viseli az átültetést, az erős metszést és a légszennyezést is, sűrű koronája miatt ugyanakkor viszonylag kevés növény él meg alatta. Elsősorban napos helyre érdemes ültetni, de félárnyékos fekvésben is életképes. Metszésre a legalkalmasabb idő az ősz végétől a tél közepéig tartó időszak. A levéltetvek és a takácsatkák időnként megtámadják, és a verticilliumos hervadásra is érdemes odafigyelni.

Szaporítása


Magvetéssel történik. A kertészeti fajtákat vegetatívan szaporítják (pl. oltás útján).

Megosztás a Facebook-on
A A