Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Kerti Kankalin

(Primula x polyantha)

A téli időszak alatt valósággal elárasztják a boltok kínálatát ezek a kankalin hibridek, melyeket eldobható, egyéves növénynek termesztenek, ugyanakkor ezek a növények, ha nem is hosszú életűek, de valójában évelők. Ennek ellenére ezeket a növényeket többnyire kidobjuk a virágzás elmúltával, amihez az is hozzájárul, hogy ezek a növények nem szobanövények, s így a száraz levegőjű, fűtött, gyakorta sötét lakásokban hamar elpusztulnak. Ezeket a boltban vásárolt cserepes növényeket hűvös, párás, világos helyen kell tartani, később pedig az időjárás javulásával kiültethetjük őket, vegyük azonban figyelembe, hogy ezeket a növényeket rendszerint üvegházakban nevelik, s így a sokk elkerülése végett szükséges, hogy kiültetés előtt fokozatosan hozzászoktassuk azokat a hideghez.
A polyanthus hibrideket egyébként a hazánkban is őshonos és védett szártalan kankalin (P. vulgaris) és a szintén honos tavaszi kankalin (P. veris) keresztezésével hozzák létre, noha ezek a kertészeti változatok időnként más fajok génjeit is hordozzák. Habár megjelenésük változó lehet, a legtöbb fajta az eredetileg lényegében csak kénsárga szártalan kankalin zömök, kerekded formájával rendelkezik, ugyanakkor a keresztezések miatt ezen hibridek virágainak színe rendkívül változatos lehet, s gyakorlatilag a szivárvány valamennyi színében léteznek fajták, ráadásul manapság már duplavirágú változatok is fellelhetők.

Gondozása


A polyanthus hibridek gondoskodást alig igénylő növények, ugyanakkor kedvelik a tápanyagban gazdag, humuszos földet, melyet némi levélkomposzt segítségével biztosíthatunk számukra. A növényt lehetőleg olyan helyre ültessük, ahol a tavasz folyamán sok napsütést kap, később azonban a nyári időszakban árnyasabbá válik, például lombhullató fák alá. Ha a talaj túlzottan gazdag mészben, akkor érdemes savasítani azt ültetés előtt. Talaját a növekedési periódusban folyamatosan kissé nyirkosan kell tartani, ugyanakkor mivel hajlamos a gyökérrothadásra, ezért mindenképpen jó vízáteresztő talajt igényel. Viszonylag sok kártevők károsíthatja, így többek között érdemes odafigyelni a levéltetvekre, a takácsatkákra, a liszteskékre, a viaszos pajzstetvekre csakúgy, mint a meztelencsigákra.

Szaporítása


Magvetéssel történik.

Megosztás a Facebook-on
A A