Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Réti Füzény

(Lythrum salicaria)

A réti füzény az északi mérsékelt éghajlati öv jellemző rizómás növénye, így hazánkban is őshonos. Leggyakrabban a dombvidékek nyirkos rétjein, lápjain, nádasok szélén találhatjuk meg ezt az egyértelműen vízkedvelő növényt. Magas, 1m-t is maghaladó felálló szárain feltűnő szépségű, bíborrózsaszínű, megnyúlt fürtvirágzatot hoz. Hosszú virágzási ideje alatt rengeteg nektárt termel, amellyel magához vonzza a lepkéket és a méheket. Lándzsás levelei átellenesek és a fűzfáéhoz hasonlítanak. Mivel tűri az állandó vízborítást, ezért nemcsak kerti tavak partjára, hanem vízinövényként is alkalmazhatjuk. Júniustól szeptemberig virágzik.

Gondozása


Napos, félárnyékos helyet, átlagos kerti talajt igényel. Vízigénye nagy, sőt kedveli a kifejezetten nedves, mocsaras talajokat. Vízinövényként 0-10 cm vízmélységbe telepíthető.

Szaporítása


Tőosztással és magvetéssel szaporítható. Mivel az alapfaj Észak-Amerikában az egyik legveszedelmesebb inváziós faj, ezért kifejlesztettek steril változatokat is, melyek csak tőosztással szaporíthatóak.

Megosztás a Facebook-on
Lythraceae (füzényfélék) > réti füzény
2
Réti Füzény

Színváltozatok

Bíborvörös


Kapcsolódó cikkek

Kövess minket a Facebook-on is!
A A