Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Illatos Japánamarillisz

(Lycoris squamigera)

Japán az otthona ennek az egzotikus megjelenésű hagymásnak, mely egyike azon kevés amarilliszfélének, mely megbízhatóan télálló a mi éghajlatunkon is. Ez a termetes dísznövény a hölgyliliomhoz (Amaryllis belladonna) hasonlóan nem egyszerre fejleszti leveleit és virágait, így kétségkívül karakteres növényről van szó. Viszonylag széles, szíjszerű, kékeszöld árnyalatú levelei a tavasz folyamán fejlődnek ki, majd a nyár folyamán visszahúzódnak, hogy később a nyár vége felé, kora ősszel előbújjanak a robusztus virágkocsányok, melyek akár 60cm magasba is felérhetnek. A kocsány tetején 4-7, világos rózsaszín színű, amarilliszre (Hippeastrum) emlékeztető virág fejlődik, melyek viszonylag nagyméretűek és illatosak. Kései virágzása miatt az illatos japánamarillisz különösen értékes lehet, hiszen az őszi kert már gyakorta nem bővelkedik a látnivalóban, későn kihajtó díszfüvekkel kombinálva pedig akár azt a látszatot is adhatjuk neki, mintha levélzete is volna a virágzás idejekor.
Egyes botanikusok nem tekintik valódi fajnak, hanem hibrid eredetűnek vélik.

Gondozása


Nemzetségének legkönnyebben nevelhető képviselője az illatos japánamarillisz, mely nemcsak teljesen télálló, de gondoskodást sem igen igényel. Jó vízáteresztő képességű talajt igényel, mely a tavaszi és az őszi időszakban folyamatosan nyirkos, a nyári időszakban azonban viszonylag száraz. Napfényigényes növény, de félárnyékban is nevelhető. Jó, ha tudjuk, hogy a bolygatást nem kedveli, ezért ültetés vagy tőosztás után eltelhet 1-2 év, míg virágzik. Túlszaporodás esetén érdemes szétültetni a hagymák egy részét. Betegségek, kártevők ritkán okoznak problémát.

Szaporítása


Fiókhagymák leválasztásával és szétültetésével. Nagyméretű hagymáit kb .10-12cm mélyre kell ültetni. A hagyma semmiképp se emelkedjen ki a földből.

Megosztás a Facebook-on
Amaryllidaceae (amarilliszfélék) > illatos japánamarillisz
2
Illatos Japánamarillisz
Lycoris squamigera
Illatos Japánamarillisz (Lycoris squamigera)

Színváltozatok

Halvány rózsaszín

Kapcsolódó cikkek

Kövess minket a Facebook-on is!
A A