Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Törpe Nőszirom

(Iris 'Katharine Hodgkin')

A 'Katharine Hodgkin' (időnként 'Katherine Hodgkin') egyike a legszebb nőszirom hibrideknek, melyet az 1950-es években hoztak létre a Törökországban őshonos I. histrioides és a leginkább csak gyűjteményekben fellelhető I. winogradowii keresztezésével. Ennek a nőszirom fajtának a drámai, a világoskék és a sárga érdekes kombinációjából álló színhatása igencsak eltér a szülőfajokétól, hiszen előbbi sötét kékeslila, míg utóbbi kénsárga virágokkal díszít. A 'Katharine Hodgkin', mint minden más, a Reticulata csoportba tartozó nőszirom (pl. a jól ismert recéshagymájú nőszirom - Iris reticulata), hagymákból fejlődik, s rendszerint olyan korán virágzik, hogy nem ritkán még a krókuszokat is megelőzi. Többnyire februártól nyíló virágai három felálló sziromlevélből és szintén három, lecsüngő, gyönyörűen mintázott, szakálltalan csészelevélből állnak. A növény termetéhez képest nagy virágok borús időben is nyitva maradnak, ráadásul az esetleges fagyok se ártanak a virágoknak. A növény vékony levelei a virágzás idején még éppen csak áttörik a földfelszínt, később azonban megnyúlnak, mielőtt a tavasz végére végképp visszahúzódnának a következő évig. A 'Katharine Hodgkin' egy igazán különleges fajta, melynek kisebb-nagyobb csoportjai nagyon jól mutatnak lombhullató fák és cserjék tövében, de sziklakertben és balkonládában is remekül mutat. Magassága mindössze 10-12cm.

Gondozása


Teljesen télálló, könnyen nevelhető évelő, mely ideális körülmények között nagyobb csoportokat képes létrehozni az évek folyamán. A talajjal szemben igénytelen, noha kedveli az enyhén lúgos, a növekedési időszakban folyamatosan nyirkos talajt, de ami mindenképpen elengedhetetlen az a talaj jó vízelvezető képessége. Leveleit csak azt követően távolíthatjuk el, hogy azok megsárgultak. Virágzást követően magas kálium tartalmú tápoldattal segíthetjük a hagymák méretének növekedését. Időnként károsíthatják a csigák és meztelencsigák, de szürkerothadás is előfordulhat.

Szaporítása


A 'Katharine Hodgkin' steril, ezért csak hagymákkal szaporítható. A hagymákat szeptember-októberben ültessük napos, meleg helyre, kb. 8cm mélyre.

Megosztás a Facebook-on
A A