Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Jünnani Tölcsérgyökér

(Incarvillea delavayi)

A bignóniafélék családja leginkább a fásodó szárú, trópusi és szubtrópusi eredetű cserjékről és kúszónövényekről ismert, melyeket elsősorban nagyméretű tölcséres virágaikról lehet felismerni. Ezek a növények jellemzően melegigényesek, ezért csak néhány faj tolerálja a hazánkat jellemző teleket. A család legismertebb képviselői kétségtelenül a szivarfa, valamint a kissé fagyérzékeny trombitafolyondár, de ezek mellett még a Dél-Kínából származó jünnani tölcsérgyökér is képes átvészelni a fagyos teleket. Ez a méltánytalanul ritkán ültetett növény húsos karógyökerekkel rendelkezik, amelyekből a tavasz második felében hajtanak ki a viszonylag fényes, nagyméretű, szárnyasan összetett levelek. A finoman visszahajló, páfrányszerű levélzet fölött május-júniusban nyílnak a valóban termetes, a rózsaszín és a fehér különböző árnyalatait felvonultató virágait, melyek ugyan rövid ideig tartanak, de egy száron akár 10 is nyílhat. Csupros, tölcséres virágai miatt szabadföldi gloxíniának is nevezik ezt a növényt, mely ugyanakkor nem áll rokonságban a szobanövényként elterjedt gloxíniával (Sinningia spp.).
A jünnani tölcsérgyökér remekül mutat nagyobb cserepekbe, kaspókba ültetve, de a fák alatti árnyas területek, félárnyékos sziklakertek benépesítésére is kiváló. Magassága meghaladhatja a 40cm-t is.

Gondozása


A jünnani tölcsérgyökér hegyvidéki származásánál fogva nem kedveli a forróságot, ezért olyan helyre érdemes ültetni, ahol kap ugyan fényt, de védve van a délutáni közvetlen napsütéstől. Kedveli a tápanyagban gazdag, mély termőrétegű, jó vízáteresztő képességű talajokat. Földjét a növekedési időszakban tartsuk folyamatosan kissé nyirkosan, a téli pihenőidőszakban azonban a túlzott nedvesség könnyedén a vesztét okozhatja. A jünnani tölcsérgyökér hazánkban is többnyire télálló, a tél folyamán azonban nem árt takarással védeni az erősebb fagyokkal szemben. Ha biztosra akarunk menni, télre fel is szedhetjük, de legszebben akkor fejlődik, ha nem bolygatják. Az elhervadt virágok folyamatos eltávolításával meghosszabbíthatjuk virágzását. Kötött talajban gyökérrothadás előfordulhat, de érdemes odafigyelni a levéltetvekre és a meztelencsigákra is.

Szaporítása


Tőosztással közvetlenül a virágzást követően, jóllehet a húsos karógyökerek miatt ez problémás lehet. A magról vetett egyedek kb. 3-4 év alatt érik el a virágzó kort. A magokat ne takarjuk be, mert fényre van szükségük a csírázáshoz.

Megosztás a Facebook-on
Bignoniaceae (szivarfafélék) > jünnani tölcsérgyökér
2
Jünnani Tölcsérgyökér
Incarvillea delavayi
Jünnani Tölcsérgyökér (Incarvillea delavayi)

Színváltozatok

A rózsaszín különböző árnyalatai, valamint fehér

Kapcsolódó cikkek

Kövess minket a Facebook-on is!
A A