Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Törpe Óriáskeserűfű

(Fallopia japonica var. compacta)

A hazánkban özönnövényként súlyos károkat okozó japán óriáskeserűfű, vagy másnéven ártéri japánkeserűfű törpe növekedésű, alpin változata a törpe óriáskeserűfű (var. compacta), mely erőteljes növekedésű, ugyanakkor közel sem olyan invazív, mint az alapfaj (var. japonica). Míg az alapfaj akár 2-3m-es magasságot is elérhet, ez az alváltozat csak kb. 60-70cm magasra nő, s gyöktörzsével történő terjedése is lassú. A növény hajtásai vörösesbarnák, levelei kisméretűek, vaskosak, hullámos szélűek, s már-már kerekdedek. Ez a változat kései virágzású, fehér vagy kárminvörös virágai augusztus végén, de gyakrabban csak szeptemberben nyílnak.
Kertekbe leginkább a vöröses virágú és a márványosan tarka levelű fajtákat (pl. 'Milkboy') ültetik, de az alapfaj invazív habitusa miatt hazánkban ritkán nevelt növény.

Gondozása


Napos, félárnyékos helyen egyaránt szépen fejlődik, de némi árnyék a déli órákban időnként hasznos, mivel tartós kánikula és szárazság esetén kissé megéghetnek a levelei. Vízigénye közepes, a kötött, nedves talajt nem kedveli, a szárazabb körülményeket azonban jól tolerálja. Ültetésénél mindenképpen figyelembe kell venni, hogy könnyen elnyomhatja a szomszédos növényeket, ezért évelő ágyásba nem érdemes ültetni, inkább önmagában talajtakaróként. Kártevők, betegségek ritkán károsítják.

Szaporítása


Tőosztással könnyen szaporítható.

Megosztás a Facebook-on
Polygonaceae (keserűfűfélék) > törpe óriáskeserűfű
2
Törpe Óriáskeserűfű
Fallopia japonica var. compacta
Törpe Óriáskeserűfű (Fallopia japonica var. compacta)

Színváltozatok

Kárminvörös, fehér


Kapcsolódó cikkek

Kövess minket a Facebook-on is!
A A