Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Nagyvirágú Préritárnics

(Eustoma exaltatum ssp. russellianum)

Észak-Amerika és Mexikó füves pusztáiról származó rövid életű évelő, amelyet hazánkban többnyire egynyáriként nevelnek. Hosszú szára és tölcséres egyszerű vagy rózsára emlékeztető dupla virágai miatt egyike a legnépszerűbb vágott virágoknak. Kora nyári virágzása alatt viszonylag nagy számban hozza lila, fehér, levendula vagy rózsaszín virágait, melyek vázában akár 2-3 hétig is megmaradnak. Zöld vagy szürkés-zöld levelei keresztben átellenesek, s kissé pozsgás jellegűek. Magassága fajtától függően 20-80cm-ig terjed.

Gondozása


Napfényigényes növény, melyet jól áteresztő, lehetőleg semleges kémhatású talajba ültessünk. Habár természetes élőhelyén szárazabb körülmények között él, az erőteljesebb növekedés és a bő virágzás érdekében földjét tartsuk folyamatosan kissé nyirkosan. A palánták visszametszésével bokrosabbá nevelhetjük. Hazánkban teleltetést igényel, de mivel ez gyakran sikertelen, ezért érdemes minden évben új növényeket termeszteni. Viszonylag érzékeny vírusokra és gombás fertőzésekre.

Szaporítása


Magvetéssel, érdemes azonban tudni, hogy a növénynek körülbelül 5 hónapra van szüksége a virágzáshoz, ezért a szabadföldi magvetés nem jöhet szóba. Az apró, porszem méretű magokat január-februárban vessük el úgy, hogy ne takarjuk be őket földdel, mivel fényre van szükségük a csírázáshoz. A palántákat csak a tavaszi fagyok elmúltával ültethetjük ki.

Megosztás a Facebook-on
Gentianaceae (tárnicsfélék) > nagyvirágú préritárnics
2
Nagyvirágú Préritárnics
Eustoma exaltatum ssp. russellianum

Színváltozatok

Lila, fehér, rózsaszín, levendula

Kapcsolódó cikkek

Kövess minket a Facebook-on is!
A A