Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Török Kutyatej

(Euphorbia amygdaloides var. robbiae)

Az Euphorbia az egyik legváltozatosabb nemzetség, mely a sarkvidékeket leszámítva az egész földön elterjedt. A mediterrán térség kifejezetten kedvező ezen növények számára, olyannyira, hogy csak Törökországban több mint 90 faj él. Ezek közül az egyik legismertebb a török kutyatej, melyet egykor önálló fajként írtak le, mára azonban jellemzően a hazánkban is elterjedt erdei kutyatej (E. amygdaloides) alfajának vagy alváltozatának tekintik. Ezt a növény egy híres angol mérnök unokája, nevezett Mary Anne Robb fedezte fel törökországi utazása során, s innen hozta be kalaptartójában Angliába.
Ez a bokros habitusú, rizómával terjedő dísznövény mindössze föld alatti szerveit megvizsgálva különíthető el az erdei kutyatejtől, a különbségeknek köszönhetően azonban a török kutyatej erőteljesebben terjed, így könnyebben hoz létre kisebb-nagyobb csoportokat. Igazán könnyen nevelhető évelő, mely még a száraz árnyékos helyeken is életképes, s melynek sűrű, félörökzöld levéltömege fölött a tavasz második felétől kora nyárig nyílnak mutatós álernyői. Mint a kutyatejek esetén általában, valódi virágai aprók és jelentéktelenek, ugyanakkor a sárgászöld, tányérszerű murvalevelek mégis üdévé teszik virágzását, még akkor is, ha a virágzat valójában csak a zöld árnyalatait vonultatja fel. A török kutyatej végső magassága elérheti az 50-65cm-t is.
Mint általában a kutyatejek, ez a növényes is mérgező tejnedvet tartalmaz, mely szem- vagy bőrirritációt okozhat!

Gondozása


A török kutyatej könnyen nevelhető évelő, mely legszebben félárnyékos helyen nő, de mélyárnyékban is szépen fejlődik. Napos helyre csak akkor ültessük, ha talaját folyamatosan nyirkosan tudjuk tartani. Árnyas fekvésben vízigénye viszonylag alacsony, ezért könnyen átvészeli a száraz időszakokat is. A talajjal szemben nem kifejezetten igényes, de fontos, hogy az jó vízelvezető képességű legyen. Ültetése során vegyük figyelembe, hogy elég erőteljesen terjed, ezért semmiképp se ültessük olyan növények társaságába, melyeket esetleg elnyomhat. A késő nyár vagy az ősz folyamán vágjuk vissza a talajszinting az elvirágzott szárakat. A szürkepenész, valamint a levéltetvek időnként károsíthatják.

Szaporítása


Tőosztással a tavasz folyamán.

Megosztás a Facebook-on
A A