Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Perzsa Ciklámen

(Cyclamen persicum)

A gyakran csak szobaciklámennek nevezett perzsa ciklámen egyike a legkedveltebb szobanövényeknek, mely leginkább a téli, kora tavaszi időszakba hoz üdeséget élénkszínű vagy fehér, selyemfényű virágaival. Ez a fagyérzékeny, gumós évelő hűvösebb szobában, vagy a két ablak közé helyezve kifejezetten hosszan virágzik, s folyamatosan bontogatja a szív alakú levelei alól előtörő sodort formájú bimbóit. A kecses és esetenként illatos virágok karcsú szárakon nyílnak, s piros, rózsaszín, bíborlila vagy fehér színben pompáznak. Ez a szerte a világon elterjedt ciklámen faj eredetileg Törökország, Jordánia és Izrael sziklás hegyoldalain, cserjéseiben őshonos, ahol magasan a tengerszint felett telepszik meg. A vadon élő példányok - akárcsak a szobában nevelt kertészeti változatok - ezüstös vagy fehéres márványozással díszített, mutatós levélzettel rendelkeznek, virágaik színe azonban kevésbé élénk, többnyire halvány rózsaszínben, levendulában vagy fehérben nyílnak. A nemesített változatok között ma már kifejezetten nagyvirágú, sőt fodros szirmú fajtákat is találunk. A perzsa ciklámen változatok magassága általában 15-30 cm, de vannak kifejezetten törpe fajtái is. Jó, ha tudjuk, hogy a növény minden része mérgező.

Gondozása


Viszonylag hűvös, ugyanakkor világos elhelyezést, jó vízáteresztő képességű, laza szerkezetű, tápanyagban gazdag talajt igényel. Rendszeresen öntözzük, de ha lehet inkább alulról, vigyázva, hogy a virágokra és a levelekre ne kerüljön víz. Öntözések között hagyjuk, hogy a földje kissé kiszáradjon. Virágzási időszakban tápoldatozhatjuk, később azonban a növény késő tavaszi, nyári nyugalmi időszakában erre nincs szükség, ahogyan öntözni is csak igen ritkán kell ilyenkor. A hűvösebb őszi napok eljövetelével a növény újra elkezd növekedésnek indulni, ekkor ismét kezdjük el gyakrabban öntözni és tápoldatozni. Kéthetente tápoldatozzuk alacsony nitrogén tartalmú folyékony tápoldattal. Túl meleg szobában tartva bimbóit gyakran ledobja, levelei megsárgulnak, különösen akkor, ha száraz a levegő, ezért mindenképpen hűvös helyiségben tartsuk, de 5-7°C alatti hőmérsékleten télen se tartsuk. A takácsatkák és a levéltetvek időnként veszélyeztethetik.

Szaporítása


Gumóinak szétosztásával vagy magról. A nyár végén elvetett magokból fejlődő növények akár már a rá következő év végén virágozhatnak. Gumóit úgy ültessük el, hogy a gumó teteje éppen a föld felszíne fölött legyen.

Megosztás a Facebook-on
Primulaceae (kankalinfélék) > perzsa ciklámen
2
Perzsa Ciklámen
Cyclamen persicum

Színváltozatok

A rózsaszín különböző árnyalatai, valamint piros és fehér


Kapcsolódó cikkek

Kövess minket a Facebook-on is!
A A