Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Tölcséres Krosszandra

(Crossandra infundibuliformis)

A tölcséres krosszandra egy Indiából és Srí Lanka szigetéről származó örökzöld félcserje, melyet fagyérzékenysége miatt hazánkban jellemzően szobanövényként nevelnek. Kistermetű, ugyanakkor bokros növekedésű dísznövény, melynek legfőbb értékét a szárak tetején elhelyezkedő színes virágfüzérek adják. A virágfüzérek alulról felfelé nyílnak, így viszonylag hosszan gyönyörködhetünk az élénk színű virágokban. A tölcséres krosszandra legyező formájú, tölcséres virágai többnyire narancssárgák, ugyanakkor léteznek változatok lazacrózsaszín és sárga virágokkal is. A növény hullámos szélű, ovális, lándzsás levelei zöldek, egyes változatok esetén finoman szőrözöttek, durva felületűek, míg más változatok esetén fényesek és jellemzően sötétebb árnyalatúak. Magassága legfeljebb 70-90cm, de cserepes növényként ennél alacsonyabb is lehet. Megfelelő körülmények között a telet leszámítva bármikor virágozhat.

Gondozása


A tölcséres krosszandra fényigényes dísznövény, mely kedveli a tápanyagdús, jó vízáteresztő talajt, valamint a magas páratartalmú levegőt. Vízigénye közepes, földjét tartsuk folyamatosan nyirkosan, télen némileg csökkentsük az öntözést. Fiatal korban érdemes időnként visszacsipkedni, hogy ezáltal bokrosabb növekedésre ösztönözzük. A nyár folyamán legjobb, ha a szabadban neveljük fényes, de tűző naptól védett helyen. Erősen fagyérzékeny növény, ezért még a tél folyamán se tegyük ki 10°C-nál alacsonyabb hőmérsékletnek. Kártevők és betegségek viszonylag ritkán okoznak problémát, de érdemes odafigyelni a takácsatkákra és a liszteskékre. Ha túl alacsony a levegő páratartalma, akkor a levelek elszáradnak, ezért mindenképpen fontos a rendszeres párásítás.

Szaporítása


Magvetéssel vagy tavaszi szárdugványozással. Magvetés esetén szórjuk a magokat a talaj felszínére és csak finoman takargassuk be azokat.

Megosztás a Facebook-on
Acanthaceae (medvekörömfélék) > tölcséres krosszandra
2
Tölcséres Krosszandra
Crossandra infundibuliformis
Tölcséres Krosszandra (Crossandra infundibuliformis)

Színváltozatok

Narancssárga, sárga, lazacrózsaszín

Kapcsolódó cikkek

Kövess minket a Facebook-on is!
A A