Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Pirosvirágú Galagonya

(Crataegus x media 'Paul's Scarlet')

A 'Paul's Scarlet' minden bizonnyal a legelterjedtebb galagonya kultivár, melyet bár sokáig a csere- avagy kétbibés galagonya (C. laevigatus) fajtájaként tartottak számon, mára már elfogadott nézet, hogy ez a látványos díszfa valójában hibrid eredetű, s a cseregalagonya és az egybibés galagonya (C. monogyna) keresztezésével jött létre. Az e két faj közötti hibridek egyébként a természetben sem számítanak ritka látványnak, de ezt a konkrét fajtát az 1860-as években William Paul Waltham Cross nevű kertészetében nemesítették ki Angliában.
A 'Paul's Scarlet' egy kistermetű, kb. 3-5 magasra növő, kerekded koronájú lombhullató díszfa, mellyel gyakorta találkozhatunk utcai sorfaként csakúgy, mint parkokban. Április végi, májusi virágzása alatt kétségtelenül figyelemfelkeltő jelenségnek számít, amely nem is csoda, hiszen élénk színe már távolról is feltűnővé teszi, terülő rózsára emlékeztető telt virágai pedig igazán romantikus látványt nyújtanak.
A növény levélzetét kerekded, 3-5 sekély karéjjal díszített levelek alkotják, melyek fényesek, formájukat tekintve átmentet képeznek a két szülő faj között. A sötét rózsaszín virágokat az ősz folyamán időnként kicsiny vöröses termések követik, melyek különösebb díszítőértékkel nem rendelkeznek, de a madarak számára jó táplálékforrásnak bizonyulnak az ínségesebb időkben.

Gondozása


A 'Paul's Scarlet' viszonylag igénytelen díszfa, mely jól tűri a városi légszennyezést, s mely alacsony termete miatt légvezeték alá is nyugodtan ültethető. Elsősorban napos fekvésbe érdemes ültetni, jóllehet tolerál némi árnyékot. Bármilyen nem túlzottan kötött vagy száraz talajban szépen fejlődik. Metszést a beteg vagy károsult hajtások eltávolításán felül nem igényel. A levéltetvek időnként megtámadhatják, ráadásul hajlamos lehet a levélfoltosodásra is. Noha ez ritkán fordul elő, de érdemes odafigyelni a rózsaféléket fenyegető tűzelhalásra is, mely könnyedén elpusztítja a növényt.

Szaporítása


Ezt a fajtát rendszerint oltással szaporítják.

Megosztás a Facebook-on
Rosaceae (rózsafélék) > pirosvirágú galagonya
2
Pirosvirágú Galagonya
Crataegus x media Pauls Scarlet
Pirosvirágú Galagonya (Crataegus x media Pauls Scarlet)

Színváltozatok

Virágai sötét rózsaszínek, termései pirosak


Kapcsolódó cikkek

Kövess minket a Facebook-on is!
A A