Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Kerti Szarkaláb

(Consolida ajacis)

Eurázsiában őshonos egynyári virág, mely mára már az egész világon elterjedt dísznövény. Közeli rokonságban áll a népnyelvben egyszerűen szarkalábként emlegetett sarkantyúfűvel (Delphinium spp.), ám míg az többnyire évelő, addig a valódi szarkalábak mind egynyáriak. Latin nevét a görög mitológia egyik hőse, Ajax után kapta, aki többek között a trójai háborúnak is jelentős szereplője volt. A növény felálló szárain laza fürtökben helyezkednek el a jellegzetes sarkantyús virágok, melyek május végétől a nyár közepéig nyílnak. Virágainak színválasztéka igen gazdag, így az élénk színű, kecses virágok a kék, a lila, a rózsaszín és a fehér különböző árnyalataiban is megtalálhatók, sőt vannak teltvirágú hibridek is. Levelei zöldek, erősen osztottak, amitől kifejezetten légies habitusúvá válik a növény. Hosszú idők óta használják vágott, illetve száraz virágként, de nem árt tudni, hogy a virág minden része mérgező! Magassága 60-80 cm.

Gondozása


A megfelelő fejlődéshez napos helyet, s jól áteresztő talajt kell számára biztosítanunk. Igyekezzünk széltől védett helyre ültetni, ellenkező esetben nem árt támasztékot biztosítani a magasabb példányoknak. A virágázás elmúltával érdemes erősen visszametszetni, ezáltal másodvirágzásra serkenthetjük. Legfőbb ellenségei a csigák, meztelen csigák, illetve a lisztharmat.

Szaporítása


Magvetéssel a tavaszi fagyok elmúltával vagy ősszel, de jó önvető képességének köszönhetően magától is szétszórja a magvait, ezért éveken át találkozhatunk vele a kertünkben.

Megosztás a Facebook-on

Kapcsolódó cikkek

Ranunculaceae (boglárkafélék) > kerti szarkaláb
2
Kerti Szarkaláb
Consolida ajacis
Kerti Szarkaláb (Consolida ajacis)
Szarkaláb

Színváltozatok

Kék, lila, rózsaszín, fehér
Kövess minket a Facebook-on is!
A A