Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Tavaszi megújulás, éledező kert

Kora tavasszal, amikor feléled a természet és maga a kert is, nagyon örülünk minden apró rügynek, kifeslett bimbónak. Az ágyásokban és a bokrok alól ilyenkor már kezdenek előtörni a kicsiny zöld hajtások, megjelennek az apró színesedő bimbók, melyek azt jelzik, hogy itt az idő, hogy megcsodáljuk a tavaszi krókuszok, nárciszok, bőrlevelek, vagy éppen az elsők között nyíló cserjék üde virágait. Ha ősszel gondoskodtunk a virághagymák elültetéséről, akkor most bőven ontja a kert az ékszerként ragyogó virágokat, melyek rendszerint a zörgő avar alól, vagy a megsápadt gyepből bújnak elő. A változatos színű hunyorok is az elsők között nyílnak, s félárnyékos helyekre, fák alá, csupasz ágú bokrok tövébe varázsolnak színeket és életet. A bíborszínű, rózsaszínű, almazöld és fehér hunyorok mellett a téli jázmin és az arany ribiszke sárgában pompázik, melyet hamarosan az aranyfa harsogó sárga virágözöne is követ majd.

Nárcisz hibridek
Az ébredező természet és a megenyhülő idő egyaránt jelzik, hogy itt az ideje bekapcsolódnunk a kert életébe és gondoskodnunk a gyep, a sziklakert megtisztításáról, az egynyári ágyások megtervezéséről, a különböző vetőmagok beszerzéséről, vagy például a rózsák metszéséről. Bár a virágtartók beültetésének még nincs itt az ideje, nem árt, ha felmérjük milyen formájú és anyagú edényekre lesz szükségünk az elkövetkező szezonban. Mivel a nyári hagymások elültetése is a tavaszi időszak kedves feladata, már most eltervezhetjük hová szeretnénk dáliákat, kardvirágokat vagy más ezeknél különlegesebb hagymás-gumós növényeket ültetni. A fagyérzékeny hagymás-gumós és rizómás növények egy része kifejezetten konténeres nevelésre alkalmas, melyek különösen szép díszt adnak majd a nyári balkonoknak, teraszoknak. A szerelemvirág vagy a koronásliliom éppen e csoportba tartozik, érdemes tehát belőlük néhány egészséges gumót, rizómát már idejekorán beszerezni.


Keleti jácint
Hyacinthus orientalis


Szívlevelű bőrlevél
Bergenia cordifolia


Bár a meglévő évelő szegélyágyások ebben az időszakban még szinte élettelennek tűnhetnek, el kell kezdenünk őket megtisztítani az elhalt, esetleg beteg levelektől az elszáradt hajtásoktól. Mivel a kártevők, különösen a meztelen csigák és csigák szívesen bújnak meg ezeken a helyeken, már a hulladékok eltávolításával is sokat tehetünk növényeink egészségéért. Egyben azt is eldönthetjük, szeretnénk e kiegészíteni virágos szegélyünket újabb évelőkkel, annak érdekében, hogy a szezon egésze alatt szolgáljon érdekes és színes meglepetésekkel.

Hunyor hibridek (Helleborus x hybridus)
Míg a lombhullató fák és bokrok fő ültetési ideje az ősz és tavasz, addig az örökzöldek tavasz közepén ültetve fejlődnek a legjobban, ezért ez az időszak arra is tökéletes, a különböző lágyszárú évelők mellett örökzöldekkel is bővítsük a kertünket vagy akár a balkonunkat. Ha az időjárás esetleg igen és száraz és meleg ebben az időszakban, akkor fokozottan figyelnünk kell fiatal növényeink rendszeres és megfelelő öntözésére.


Téli jázmin
Jasminum nudiflorum


Örmény gyöngyike
Muscari armeniacum


A tavaszi megújulás mindannyiunkat reménnyel és lelkesedéssel tölt el, érdemes tehát kihasználni a bennünk gyűlő tetterőt arra, hogy megteremtsük kertünk egészséges alapjait, s tervezésünk és újító ötleteink által még szebb és élhető teret varázsoljunk magunk köré még akár a legkisebb kertben vagy balkonon is.
Megosztom:

Ajánló

Újdonságok

Botanikaland a Facebook-on!
A A