Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Praktikus szenvedély a konténeres kertészkedés

A konténeres kertészkedés manapság nagyon népszerű, hisz, ha növényeket szeretnénk magunk körül tudni, de nem rendelkezünk még egy apró előkerttel sem, akkor ez az egyetlen megoldás, hogy virágokat nevelhessünk legalább az erkélyen vagy az ablakban. Ez azonban nem az egyetlen oka annak, hogy az emberek cserépben, különféle tartókban nevelnek növényeket, hisz ez a módja a kertészkedésnek tulajdonképpen egyidős magával a kertészettel. Már az időszámítás előtti Egyiptomban is volt rá példa, hogy a csupasz sziklára épített templom kertjét a Nílus iszapjával megtöltött növénytartókba ültetett egzotikus növényekkel telepítették be. Később Spanyolország déli részén a mórok hoztak létre csodálatosan dekoratív, bensőséges zárt belső kerteket, melyekben növénytartók sokaságát használták fel a díszítéshez. Ezekben citrusféléket, puszpángot, babért, rózsákat neveltek, amikkel nagyban emelték a környezet szépségét, s nem utolsó sorban kellemes illatokkal vették körül magukat. A viktoriánus időkben a messzi tájakról Angliába érkező különleges, de fagyérzékeny növények sokaságát szintén csak mozgatható edényekben lehetett nevelni, melyeket az idő hidegre fordulásával a télikertekben óvtak a fagytól és a hótól.
Való igaz, hogy bármely sivár terület, kertészkedésre alkalmatlan hely, kopár ablakpárkány új életre kelhet, ha a területet színes virágokkal, illatos fűszernövényekkel, vagy akár látványos cserjékkel telepítjük be, még akkor is, ha az így nevelt növények tartása számos kötöttséget is jelent. Ugyanakkor így olyan növényeket is nevelhetünk, amik a kertünk földjében nem élnének meg, gondoljunk csak a savas talajt kedvelő növényekre, vagy azokra, amik csak kifejezetten védett helyen, például egy terasz árnyékos sarkában érzik jól magukat. Ez a válfaja a kertészkedésnek kiváló alkalmat ad arra is, hogy közelebb hozzuk magunkhoz az illatokat, hisz az ablakban, vagy a teraszon nevelt levendula, rozmaring vagy akár petúnia illata így könnyen beáramlik a szobába is.
Sok egynyári növény például jobban fejlődik megfelelő cserépben, mint szabadföldben, így ezek kifejezetten gazdag és színpompás látványt nyújtanak, ugyanakkor tudnunk kell, hogy az edényben nevelt évelő növények egy része, a cserjék és fák nem érik el a szabadban megszokott méretüket, s virágzóképességük is mérsékeltebb azoknál. Néhány igénytelen évelő azonban szép és tartós dísze lehet a konténereknek, így például a borsos varjúháj, a kövirózsa, a bíborvörös délvirág vagy az ősszel virágzó kékgyökér kifejezetten jól mutat kőedényekben.
A kora tavasz ideje szintén kifejezetten kedvez ennek a típusú kertészkedésnek, hisz a változatos tavaszi hagymásnövények sokasága szép dísze lehet ablakládáknak, cserepeknek, éppúgy, mint a bejárati ajtók melletti vagy a lépcsők fordulójában elhelyezett kompozícióknak. Az örökzöld növények látványa is sok öröm forrásaként szolgálhat, ha a lakásunk biztonságából és melegéből rájuk látunk a hideg téli hónapok alatt.
Az edénykertészkedés igazán sokféle formájú és méretű összeállítás kialakítására ad lehetőséget, s manapság már nagyon változatos tartóedények közül válogathatunk a klasszikus terrakotta cserepeken át a műanyag, a kő, a mázas, ill. a különféle fa növénytartókig, fonott függőkosarakig. A legjobbak azok az edények, melyek természetes módon illeszkednek a környezetükbe, ugyanakkor jó, ha számolunk vele, hogy például a terrakotta edények meglehetősen súlyosak és a nyári forróságban hamarabb kiszárad bennük a föld, mint a műanyagokban. A kisebb virágtartók jól mutatnak csoportokban is, s ezeknek meg van az az előnye is, hogy könnyebb őket emelgetni, ha az évszak úgy kívánja, hogy a virágzás elmúltával kevésbé feltűnő helyre kell telepítenünk a növényt.
A helyhez és a növényhez egyaránt kereshetünk tartót, hisz azzal is számolnunk kell, hogy az adott növénynek milyenek az igényei, mennyi földet, komposztot kíván ahhoz, hogy zavartalanul fejlődjön, hogy megtartsa az egyensúlyát.
A változatosan beültetett növénytartók pedig mindig mozgalmassá és érdekessé teszik a teret, legyen szó teraszról, erkélyről, vagy egy egyhangú füves terület szegélyéről, ezért csak a kreativitásunk és fantáziánk szab határt annak, hogy ötletes és hívogató kompozíciókat hozzunk létre.
Megosztom:

Ajánló

Újdonságok

Botanikaland a Facebook-on!
A A