Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Minél több nyílik belőle, annál szebb

Sokszor mondjuk, hogy "a kevesebb több", vannak azonban olyan kerti virágok, melyek esetében épp fordított a helyzet. Annál szebben mutatnak, minél több nyílik belőlük. Ha látványos színfoltokat szeretnénk kialakítani, érdemes közülük válogatnunk, hisz velük egységes textúra, már messziről is hívogató színes virágtenger alakítható ki, akár már egy szezon alatt is.

Ernyős verbéna (Verbena bonariensis)

1. Ernyős verbéna



Az ernyős verbéna valószínűtlenül karcsú, magas, szinte levél nélküli szárakon hozza apró gömbölyded virágait. A növény filigrán felépítése, kevésbé hangsúlyos, ugyanakkor pillangócsalogató virágzata csak egymás hatását felerősítve, megfelelő tömegben érvényesül igazán, érdekes kontrasztot alkotva akár díszfüvekkel, akár a robusztusabb megjelenésű egynyáriakkal, évelőkkel.
Hattyúnyakú lizinka (Lysimachia clethroides)

2. Hattyúnyakú lizinka



E növény, érdekes formájú, leginkább valóban hattyúnyakra emlékeztető hófehér virágzatáról ismert. A lágyan meghajló, akár 15-20 cm-es fürtvirágzat felálló szárakon nyílik, így e növény is kiválóan alkalmas rá, hogy nagyobb csoportokat alakítsunk ki belőle. Élénk színű, magas szárú lángvirágok (Phlox) társaságában igazán gyönyörű kombinációkat alkothatunk vele.
Kerti napfényvirág (Helenium 'Rubinzwerg')

3. Napfényvirág



A tömött bokrocskát alkotó napfényvirág melegszínű virágai, magasba törő, karcsú szárakon nyílnak. A jellegzetes formájú virágok szirmai kissé lefelé hajlanak, közepükön pedig erőteljes kúpos vacok található. Némileg szabálytalan habitusuk, esetenként kissé meghajló száruk miatt nagyobb csoportban érvényesül igazán szépségük. Lila díszcsorbák kísérőiként különösen jól mutatnak.
Pompás kúpvirág (Rudbeckia fulgida 'Goldsturm')

4. Pompás kúpvirág



Ebből a hálás évelőből, mely kifejezetten jól bírja a hőséget is, könnyen alakíthatunk ki élénk, barátságos színfoltot. Bár ez a növény robusztusabb, mint az előzőek, mégis igényli, hogy nagyobb csoportba ültessük. A jellegzetes napsárga fészkes virágok tömege csak úgy ragyog a napsütésben, a borús napokban pedig felélénkíti a környezetet.
Méhbalzsam hibrid (Monarda cv.)

5. Méhbalzsam



A méhbalzsam szívós évelő, melynek élénk színű, borzas virágai is jobban mutatnak, ha nagyobb csoportot ültetünk belőle. A jórészt magenta színű, piros vagy lila virágok magasan elhelyezkedő színfoltjai igen jól mutatnak örökzöldek előterében, de kombinálhatjuk őket díszfüvekkel, vagy fehér margarétákkal, bugás lángvirágokkal is.
Kerti szarkaláb (Consolida ajacis)

6. Egynyári szarkaláb



Finom szeldelt levelivel, karcsú szárával az egynyári szarkaláb kifejezetten a törékeny habitusú növények táborába tartozik. Rózsaszín, indigó és fehér virágai is inkább csak nagytömegben mutatják meg igazi szépségüket, akkor viszont lenyűgöző hatással bírnak, különösen a kora nyári időszakban. A tarka, hűvös árnyalatú virágok nagy területeket tudnak élővé, színessé tenni.
Cickafark (Achillea millefolium hibrid)

7. Közönséges cickafark



A közönséges cickafark lapos, tányér alakú virágaiból üde, kedves színfolt alakítható ki, ha olyan szorosan állnak egymás mellett, hogy a jellegzetes formájú virágok szinte elfedik a növény erősen szeldelt szürkés-zöld leveleit. Az összeállítást készíthetjük egységes színben is, de ugyanolyan figyelemre méltó lehet egy vidám tarka összeállítás is.
Megosztom:

Ajánló

Újdonságok

Botanikaland a Facebook-on!
A A