Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Cserje ABC - Néhány szempont a választáshoz

A cserjék a fáktól alacsonyabb fás szárú növények, melyek nagyon fontos szerepet játszanak a kertek struktúrájának és állandóságának megteremtésében. Amíg a fák jól látható lomkoronával büszkélkednek, addig a cserjék többtörzsű vagy alacsonyan elágazó szárú bokrosodó habitusú növények, melyek igen változatos képet mutatnak, s ennek megfelelően más-más funkciót tölthetnek be a kertben. Vannak köztük lomblevelű örökzöldek, tűlevelűek, lomhullatók, gyors és lassú növekedésűek, virágokkal díszítők, ugyanakkor kifejezetten alacsony törpecserjék és félcserjék is.
Fontos tulajdonságuk, hogy kifejlődésükhöz idő kell, bár általában korántsem annyi, mint a fák esetében, ez azonban azzal jár, hogy később már nehezen mozdíthatók el a helyükről. Érdemes tehát körültekintően mérlegelni habitusukat, fény-és talajigényüket, mielőtt eldöntenénk, milyen cserjékkel gazdagítjuk a kertünket. Mivel hosszú életű dísznövényekről van szó, ha jól választunk, és megfelelő termőhelyre ültetjük őket, akár hosszú évtizedekig is élvezhetjük a szépségüket. El kell döntenünk milyen magas, mennyire látványos növényt szeretnénk, s jó, ha már előre tájékozódunk, hogy az általunk kiválasztott fajta melyik évszakban mutatja a legelőnyösebb arcát. Más cserje illik kisebb előkertbe, más sövénynek, térelválasztónak, s megint másra eshet a választásunk, ha feltűnő virágdíszt vagy akár illatokat is szeretnénk varázsolni a kertbe a segítségükkel.
Bizonyos cserjék eléggé szívósak és kevés gondoskodással is beérik, mások viszont különlegességük ellenére érzékenyebbek, hajlamosabbak a betegségekre, ezért ezt a tényezőt is érdemes figyelembe venni a választásnál. A borbolyák, a nyári orgona vagy az aranyfa pl. kifejezetten könnyen nevelhető cserjék, de a boglárkacserje vagy a hóbogyó szintén beéri kevés gondoskodással. A rododendron, a japán babérhanga és a varázsmogyoró értékes és különleges cserjék, azonban lehetőleg mészmentes talajt igényelnek, a mediterrán származású kínai selyemmirtuszt, a gránátalmát vagy a fügét pedig jó, ha viszonylag védett, déli fekvésbe tudjuk elhelyezni.
A cserjék igényeinek és saját kívánalmaink egyeztetése mellett fontos tényező a megfelelő időben történő ültetés is, mely jó, ha megfelelően előkészített talajba történik. Ma már a cserjéket általában konténeres növényként szerezzük be, ezek ültetése pedig jószerivel az egész vegetációs időszakban lehetséges, azonban a legjobb időszak erre mégis a kora tavasz és az ősz, mivel a nyári meleg nem könnyíti meg a növények alkalmazkodását az új körülményekhez. Mivel az ültetésre szánt cserjéket általában jóval kisebb méretben vesszük, mint amilyenek azok kifejlett állapotukban lesznek, fontos, hogy megfelelő térállásba, a növekedésükre elegendő helyet hagyva helyezzük el őket. A frissen ültetett cserjék belocsolása, és folyamatos öntözése még az őszi időszakban is nagyon fontos, s nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy némelyikük lombtakarásáról is gondoskodnunk kell a téli időszakban a fagykárok megakadályozása ellen, mint például az érdeslevelű hortenzia, a gránátalma vagy a trombitafolyondár esetében.
Megosztom:

Ajánló

Újdonságok

Botanikaland a Facebook-on!
A A